Na hlavný obsah

Čína vyzvala na deeskaláciu situácie na Ukrajine

Británia ruské útoky odsúdila.

Čína vyzvala na deeskaláciu situácie na Ukrajine
Vojaci ošetrujú ľudí v Kyjeve, ktorí utrpeli zranenia po ruskom útoku. Foto: TASR/AP

Čínske ministerstvo zahraničia v pondelok (10. 10.) vyzvalo na upokojenie situácie na Ukrajine. Deje sa tak po tom, ako viacerými ukrajinskými mestami, vrátane metropoly Kyjeva, otriasli výbuchy. Agentúra Reuters ich označuje za evidentnú ruskú pomstu za poškodenie Kerčského mosta vedúceho z Ruska na anektovaný polostrov Krym.

„Dúfame, že táto situácia bude čoskoro deeskalovať,“ uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí. Čína, strategický partner Ruska, v minulosti kritizovala západné sankcie proti Moskve. Inváziu na Ukrajinu však jednoznačne nepodporila.

Kritika za ostreľovanie sa ozýva aj zo Spojeného kráľovstva. Ruské ostreľovanie civilných oblastí na Ukrajine je neprijateľné. Je to ukážka slabosti ruského prezidenta Vladimira Putina, nie jeho sily. Na twitteri to uviedol britský minister zahraničia James Cleverly.

„Ruské ostreľovanie civilných oblastí Ukrajiny raketami je neprijateľné. Je to prejav Putinovej slabosti, nie sily,“ napísal Cleverly na sociálnej sieti v reakcii na rozsiahle ruské útoky. Britská veľvyslankyňa v Kyjeve Melinda Simmonsová uviedla, že jej zamestnanci sú v bezpečí.

Pondelkové útoky odsúdil aj námestník pre bezpečnosť britskej ministerky vnútra Tom Tugendhat, ktorý bol donedávna šéfom zahraničného výboru Dolnej snemovne. „Útok na civilistov je odporný čin. Ruské vojnové zločiny sú záznamom zlyhania a hanby,“ uviedol.

Reaguje aj EÚ

„Som hlboko šokovaný útokmi Ruska na civilistov v Kyjeve a ďalších ukrajinských mestách. Takéto činy nemajú v 21. storočí miesto. Čo najdôraznejšie ich odsudzujem. Stojíme na strane Ukrajiny. Ďalšia vojenská podpora zo strany EÚ je na ceste,“ napísal na twitteri šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell.

Belgický premiér Alexander De Croo vyhlásil, že bombardovanie Kyjeva a civilných cieľov v ďalších ukrajinských mestách bolo „odsúdeniahodným činom Ruska“. „Je to neprijateľná eskalácia,“ napísal na twitteri a dodal, že tieto útoky posilnia odhodlanie Belgicka podporiť Ukrajinu.

„Taliansko je zdesené podlými raketovými údermi na centrum Kyjeva a ďalšie ukrajinské mestá z dnešného rána. Opätovne zdôrazňujeme svoju neochvejnú a pevnú podporu Ukrajine a jej ľudu,“ uviedlo talianske ministerstvo zahraničia.

Poľský minister zahraničia Zbigniew Rau označil ruské údery za vojnový zločin. „Dnešné ruské ostreľovanie ukrajinských miest a civilistov je aktom barbarstva a vojnovým zločinom,“ uviedol šéf poľskej diplomacie na twitteri. „Rusko nemôže túto vojnu vyhrať. Sme s tebou, Ukrajina!“ dodal Rau.

K útokom zasadne aj G7

O najnovších ruských útokoch bude v utorok (11. 10.) ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rokovať s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a ďalšími predstaviteľmi skupiny vyspelých krajín G7. Oznámil to Scholzov hovorca Steffen Hebestreit. Dodal, že rokovania sa uskutočnia prostredníctvom videokonferencie.

„Kancelár si dnes telefonoval s ukrajinským prezidentom Zelenským a vyjadril mu plnú solidaritu G7,“ povedal Hebestreit. Nemecko teraz predsedá skupine G7, ktorú tvoria popri Berlíne ešte Francúzsko, Taliansko, Japonsko, Kanada, Spojené štáty a Británia. Európska únia sa tradične zúčastňuje na rokovaniach ako pozorovateľ.

Scholz už v nedeľu (9. 10.) telefonicky rokoval s americkým prezidentom Joeom Bidenom, počas ktorého odsúdili ruský pokus o anexiu ukrajinského územia aj jadrové vyhrážky, ktoré v poslednom čase zaznievajú z Moskvy.

Útoky odsúdil aj premiér a prezidentka

Premiér Eduard Heger (OĽANO) na sociálnej sieti označil ruské útoky za neospravedlniteľnú brutalitu a teror na civilnom obyvateľstve. Myslí si, že ruský prezident Vladimir Putin sa pravdepodobne mstí za útok na Kerčský most, ktorý spája Rusko s anektovaným Krymom. Rusko z útoku viní Ukrajinu, tá sa však k činu oficiálne neprihlásila.

„Smrť a utrpenie nevinných nemajú mať v dnešnom svete miesto, rovnako ako obsadzovanie zvrchovaných štátov vojenskou silou. Opätovne jeho konanie hrubo odsudzujem. Vladimir Putin sa musí zodpovedať za svoje činy,“ uviedol.

Prezidentka Zuzana Čaputová povedala, že ruské svojvoľné bombardovanie civilných cieľov naprieč celou Ukrajinou je prejavom cynizmu a slabosti. „Slovensko stojí pri Ukrajine a jej ľuďoch,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet