Na hlavný obsah

Putin: Raketové údery sú odvetou za „teroristické útoky“ proti Rusku

Ukrajinská polícia hlási najmenej desať mŕtvych.

Putin: Raketové údery sú odvetou za „teroristické útoky“ proti Rusku
Rakety zasiahli aj ukrajinské mesto Dnipro. Foto: ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok (10. 10.) potvrdil, že rozsiahle údery naprieč ukrajinským územím sú odvetou za „teroristické útoky“ proti Rusku, vrátane sobotňajšieho (8. 10.) poškodenia strategického Kerčského mosta na anektovaný Krym.

Strely dlhého doletu podľa neho zasiahli ukrajinské energetické, vojenské a komunikačné zariadenia. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov krátko predtým uviedol, že útoky sú súčasťou špeciálnej vojenskej operácie, ako Moskva oficiálne nazýva svoju inváziu na Ukrajinu.

„Je jasné, že ukrajinské tajné služby nariadili, zorganizovali a vykonali teroristický útok s cieľom zničiť kľúčovú civilnú infraštruktúru,“ povedal Putin k útoku na Kerčský most. Kyjev sa k zodpovednosti oficiálne neprihlásil.

Denník The New York Times však s odvolaním sa na anonymného ukrajinského predstaviteľa cez víkend napísal, že výbuch na moste bol prácou ukrajinských tajných služieb.

„Ak budú pokusy o vykonanie teroristických útokov na našom území pokračovať, Rusko tvrdo odpovie v miere, ktorá bude zodpovedať hrozbe namierenej na Ruskú federáciu,“ povedal podľa agentúry TASS Putin na stretnutí s členmi ruskej bezpečnostnej rady.

„Ruské ozbrojené sily dnes masívne zaútočili presnými strelami s dlhým doletom na ciele vojenského velenia, komunikácie a energetickú sieť Ukrajiny. Účel útoku sme splnili. Všetky určené objekty sme zasiahli,“ povedal následne hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Stúpol počet obetí

Ukrajinská polícia medzičasom hlási, že minimálne desať ľudí prišlo o život a asi 60 ďalších utrpelo zranenia. Uviedla to policajná hovorkyňa podľa denníka Ukrajinska pravda.

Ruské vojská vypálili na ukrajinské mestá 83 striel, zvýšilo svoje pôvodné údaje ukrajinské vojenské velenie. Terčom sa stala kritická infraštruktúra. Podľa denníka Bild však zasiahli aj nemecký konzulát v Kyjeve. BBC zasa píše o zásahu na populárnu lávku pre peších a cyklistov v centre ukrajinskej metropoly.

„Ak hovoríme o celej Ukrajine, tak okrem Kyjeva zaznamenali zásahy v ďalších 14 regiónoch. Môžeme hovoriť o desiatich zabitých a okolo šiestich desiatok zranených,“ povedala v televízii hovorkyňa ukrajinskej polície Marjana Revová. Dodala, že kriminalisti a vyšetrovatelia na mieste zabezpečujú dôkazy ruských zločinov.

Ukrajinská pravda dodala, že letecký poplach po celej krajine trval asi päť a pol hodiny.

Raketový teror sa začal už ráno. Rusko počas piatich hodín podľa generálneho štábu a námestníčky ministra obrany Hanny Maljarovej vystrelilo z Kaspického mora a od Nižného Novgorodu 83 striel, z ktorých 43 sa ukrajinskej obrane podarilo zostreliť.

Ďalšie zasiahli Kyjev, Ľvov, Charkov, Dnipro a ďalšie mestá. Rusi tiež použili 17 dronov, skonštruovaných na priame údery na pozemné ciele, ktoré odštartovali z anektovaného Krymu a z Bieloruska, napísala agentúra Unian a dodala, že tri z nich sa podarilo zostreliť nad Odesou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet