Na hlavný obsah

Rusko pre ukrajinskú ofenzívu chystá evakuáciu obyvateľov Chersonskej oblasti

Dôvodom je údajná hrozba masívneho útoku zo strany ukrajinských síl.

Rusko pre ukrajinskú ofenzívu chystá evakuáciu obyvateľov Chersonskej oblasti
Archívna snímka - Obyvatelia Chersonu a ruskí vojaci. Foto: TASR/AP

Rusko sa pre ukrajinskú protiofenzívu chystá evakuovať obyvateľov okupovanej Chersonskej oblasti. Uviedli to v utorok (18. 10.) Moskvou dosadený gubernátor oblasti Volodymyr Saldo a veliteľ ruských inváznych síl na Ukrajine Sergej Surovikin. Podľa generála je vojenská situácia v oblasti napätá, nevylúčil nutnosť prijať ťažké rozhodnutia.

Šéf ruskej okupačnej správy Chersonskej oblasti Saldo oznámil, že úrady zorganizujú presun obyvateľov štyroch miest pri Chersone z pravého na ľavý breh Dnepra. Dôvodom pre toto rozhodnutie je podľa neho údajná hrozba masívneho útoku zo strany ukrajinských síl v Chersonskej oblasti. 

Ukrajina sa možno chystá zničiť hrádzu priehrady Kachovské vodné elektrárne, napísal Saldo na sociálnej sieti Telegram. Ruská armáda v prvom rade zabezpečí „bezpečnú evakuáciu obyvateľov“ Chersonu, povedal Surovikin podľa agentúry AFP v rozhovore v štátnej televízii Rossija 24. 

Veliteľ ruských inváznych síl povedal, že situáciu v oblasti označujú ako napätú. „Nepriateľ sa neustále pokúša útočiť na pozície ruských vojsk,“ dodal. Moskva svoju inváziu na Ukrajinu stále označuje súslovím „špeciálna vojenská operácia“.

Podľa agentúry TASS ďalej Surovikin uviedol, že „plány a kroky týkajúce sa samotného mesta Chersonu budú závisieť od vývoja vojenskej a taktickej situácie“. Podľa jeho slov budú konať „uvedomelo a včas,“ pričom nevylučuje prijatie „ťažkých rozhodnutí.“ Popri raketovom útoku na Kachovskou priehradu vraj môže hroziť tiež plošný raketový a delostrelecký útok na Cherson.

Surovikin zároveň vyhlásil, že Severoatlantická aliancia tlačí na Kyjev, aby viedol útočné operácie v okolí Chersonu a nevšímal si pritom straty v radoch vojakov ani na civilné obete.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet