Na hlavný obsah

Odesa je po ruských dronových útokoch bez elektriny

Utrpela celá tamojšia infraštruktúra s výnimkou kritickej.

Odesa je po ruských dronových útokoch bez elektriny
Na archívnej snímke ženy v županoch sledujú čierny dym po ruských útokoch v prístavnom historickom meste Odesa. Foto: TASR/AP

Ruské dronové útoky na energetické zariadenia v juhoukrajinskom meste Odesa spôsobili, že bez elektriny zostala v sobotu (10. 12.) celá tamojšia infraštruktúra s výnimkou kritickej, medzi ktorú patria nemocnice či pôrodnice. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP s odvolaním sa na lokálnych predstaviteľov.

„Vzhľadom na rozsah škôd boli všetci odberatelia v Odese, okrem kritickej infraštruktúry, odpojení od elektriny,“ uviedol na facebooku starosta Odesy Hennadij Truchanov.

Gubernátor Odeskej oblasti Maxym Marčenko na platforme Telegram napísal, že Moskva použila počas útokov v noci z piatka (9. 12.) na sobotu tzv. kamikadze drony.

Tie namiesto vypaľovania munície vlietavajú do svojich cieľov. Priblížil, že dva takéto drony zostrelila nad Čiernym morom ukrajinská protivzdušná obrana.

„V dôsledku útoku nie je elektrina v takmer žiadnom okrese či komunite v našom regióne,“ uviedol Marčenko. Zástupca šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko uviedol, že „situácia zostáva ťažká, ale je pod kontrolou“.

Najhoršie výpadky prúdu

V Odese, najväčšom prístavnom meste Ukrajiny, žilo pred začiatkom vojny vyše milión obyvateľov. Kyjev v piatok uviedol, že južné regióny Ukrajiny vrátane Odesy zažívajú vôbec najhoršie výpadky prúdu.

Táto situácia nastala po tom, čo Rusko v pondelok (5. 12.) vypálilo desiatky rakiet na tamojšie energetické zariadenia.

AFP pripomína, že Rusko začalo intenzívne útočiť na ukrajinskú energetickú infraštruktúru od októbra v dôsledku ponižujúcich vojenských porážok, ktorým jeho armáda čelí zo strany ukrajinských síl.

Putin chce v útokoch pokračovať

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok (8. 12.) zdôraznil, že Moskva bude v týchto útokoch pokračovať. Kyjev ich považuje za vojnové zločiny, ktoré majú devastačné následky na životy civilistov.

Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v piatok priznal, že ruské útoky poškodili všetky ukrajinské tepelné a vodné elektrárne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet