Na hlavný obsah

Zeman pripúšťa, že by mohol menovať predsedu Ústavného súdu

Mandát toho súčasného končí v auguste a Zeman je prezidentom do marca.

Zeman pripúšťa, že by mohol menovať predsedu Ústavného súdu
Na archívnej snímke český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Český prezident Miloš Zeman pripúšťa, že by mohol menovať predsedu Ústavného súdu. A to aj napriek tomu, že mandát toho súčasného sa končí až v auguste na budúci rok a Zeman bude prezidentom len do marca. Podľa viacerých právnikov to je protiústavné. Niektorí kandidáti na prezidenta povedali, že by toto rozhodnutie neakceptovali.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Boris Kršňák.

Prezident Miloš Zeman poskytol Českému rozhlasu veľký bilančný rozhovor. Povedal v ňom, že pred koncom svojho mandátu nevyhlási amnestiu. A ani nezastaví proces s Andrejom Babišom. Pripustil ale, že by mohol menovať predsedu Ústavného súdu.

„Jediná obmedzujúca podmienka spočíva v tom, že to musí byť niekto z členov Ústavného súdu,“ povedal.

Podľa ústavného právnika Ondřeja Preusa by išlo o Zemanov ústavný exces a ďalší znalec ústavy Jan Wintr z Karlovej univerzity to tiež považuje za protiústavné.

„Rozhodne si myslím, že by to bolo protiprávne. Vyjadroval sa k tomu aj poľský Ústavný súd, že týmto spôsobom v podstate tunelovať právomoc budúceho prezidenta nie je možné,“ dodal.

Kandidát na prezidenta Petr Pavel na Zemanovu úvahu zareagoval, že ak by ho zvolili, podal by proti takému menovaniu žalobu. Danuše Nerudová by Zemanovo menovanie vyhlásila za neplatné a sama by menovala šéfa Ústavného súdu. Babiš sa k tomu odmietol vyjadriť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál