Na hlavný obsah

Zelenskyj v Ramsteine vyzval na ďalšie dodávky zbraní vrátane západných tankov

Podľa Kremľa tanky priebeh konfliktu nezmenia.

Zelenskyj v Ramsteine vyzval na ďalšie dodávky zbraní vrátane západných tankov
Na monitore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Zbrojná pomoc Ukrajine nesmie poľaviť, musí sa zintenzívniť. Uviedol to americký minister obrany Lloyd Austin na začiatku piatkového (20. 1.) zasadnutia kontaktnej skupiny pre Ukrajinu na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa prostredníctvom videospojenia prihovoril zástupcom piatich desiatok krajín, ktoré podporujú Ukrajinu zbraňami. Poďakoval im za pomoc. Zároveň však vyzval na ďalšie rýchle dodávky zbraní vrátane západných tankov.

„Ďakujem vám stokrát, som vám naozaj vďačný,“ povedal Zelenskyj. „Ale stovky slov vďaky nie sú stovky tankov,“ poznamenal. Upozornil, že skutočnou ruskou zbraňou je čas, a preto treba pokročiť vo vyzbrojovaní ukrajinskej armády.

Povedal, že účastníci stretnutia v Ramsteine majú veľkú moc. Preto ich vyzval, aby prijali potrebné rozhodnutia. „Kremeľ musí prehrať,“ dodal.

Austin ocenil jednotu západných spojencov

Podľa Austina sa ruský prezident Vladimir Putin pri útoku na Ukrajinu prepočítal. Vôbec podľa neho nebral do úvahy odvahu ukrajinského ľudu a statočnosť ukrajinských vojakov.

Zdôraznil tiež, že západných spojencov sa mu inváziou nepodarilo rozdeliť. „Stretávame sa v nepokojných časoch, ale keď sa pozriem okolo nášho stola, vidím jednotu,“ povedal.

Zľava nemecký minister obrany Boirs Pistorius, americký minister obrany Lloyd Austin a ich ukrajinský rezortný partner Oleksij Reznikov.
Zľava nemecký minister obrany Boirs Pistorius, americký minister obrany Lloyd Austin a ich ukrajinský rezortný partner Oleksij Reznikov.Foto: TASR/AP

Austin Ukrajincom sľúbil, že USA ich budú podporovať v obrane tak dlho, ako to bude potrebné. Vyzval spojencov, aby urobili to isté. Povedal, že nie je čas na spomalenie pomoci, ale na jej zintenzívnenie.

Poďakoval tiež ostatným krajinám za pomoc, ktorú doteraz poskytli Ukrajine. Konkrétne spomenul Poľsko, Kanadu a Nemecko. Pripomenul, že Nemecko sa rovnako ako USA zaviazalo poskytnúť Ukrajine jednu batériu protilietadlového systému Patriot.

Nemecko tiež prisľúbilo 40 bojových vozidiel pechoty Marder. Čelí však aj tlaku, aby súhlasilo s odovzdaním tankov Leopard 2.

Nemecko a tanky

Nemecké médiá očakávajú, že po stretnutí by Berlín mohol zmeniť svoj doteraz odmietavý postoj. Naznačuje to aj vyhlásenie nového nemeckého ministra obrany Borisa Pistoriusa, ktorý povedal, že Nemecko uznáva dôležitú úlohu, ktorú môžu tieto obrnené vozidlá zohrávať.

Viac Nemcov je však proti vývozu tejto ťažkej vojenskej techniky a myslia si, že ich krajina už pomáha dosť. Ukázal to prieskum zverejnený vo štvrtok (19. 1.) , píše tlačová agentúra DPA.

Nemecké tanky Leopard má vo svojom arzenáli 20 štátov a Berlín musí schváliť ich prípadný presun do inej krajiny. Váhanie zo strany Berlína kritizoval vo štvrtok vo svojom prejave na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose ukrajinský prezident.

Tanky priebeh konfliktu nezmenia, tvrdí Kremeľ

Dodávky západných tankov Kyjevu nezmenia priebeh konfliktu na Ukrajine, uviedol v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Zároveň však varoval, že budú mať negatívny vplyv na Ukrajinu, uviedla tlačová agentúra TASS.

„Dôsledky budú jednoznačne negatívne,“ povedal. „Opakovane sme hovorili, že takéto dodávky nič zásadné nezmenia, iba pridajú problémy Ukrajine a ukrajinskému ľudu,“ dodal.

„Všetky tieto tanky potrebujú údržbu, opravy a tak ďalej,“ povedal Peskov. Dodal, že západné zbrane nebudú pre Rusko príťažou. Podľa neho však možno pozorovať, že NATO sa do konfliktu zapája čoraz viac.

Boli to okrem iného dodávky zbraní od západných spojencov, ktoré v auguste minulého roka pomohli Ukrajine začať protiofenzívu na viacerých frontoch a získať späť časť územia okupovaného Ruskom.

Od leta dosiahli Ukrajinci úspechy na severozápade v Charkovskej oblasti a na juhu, kde sa ruské jednotky stiahli z mesta Cherson a jeho okolia na pravom brehu Dnepra.

Peskov tiež uviedol, že vzťahy Moskvy s USA, ktoré podporujú Ukrajinu a podobne ako iné krajiny sveta zaviedli od začiatku invázie proti Rusku sériu sankcií, sú na historickom minime. V dohľadnej dobe podľa neho nie je nádej na ich zlepšenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet