Na hlavný obsah

Kuciak priniesol obeť, ktorá prispela k väčšej ochrane novinárov v Európe

Tvrdí to eurokomisárka Věra Jourová.

Kuciak priniesol obeť, ktorá prispela k väčšej ochrane novinárov v Európe
Podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. Foto: TASR

Smrť Jána Kuciaka dala do pohybu Európu, ktorá sa začala viac starať o bezpečnosť novinárov. Tvrdí to podpredsedníčka Európskej komisie a eurokomisárka pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová. Európska únia a členské štáty urobili podľa nej za päť rokov výrazný pokrok.

Dúfa, že k bezpečnejšiemu a nezávislému mediálnemu prostrediu prispeje aj návrh Európskeho zákona o slobode médií. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Martin Hílek.

Od smrti Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej uplynulo už päť rokov. Tento čin, spolu s vraždou maltskej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej, ktorú zavraždili niekoľko mesiacov predtým, ukázal, že ani v 21. storočí nemôžu novinári v Európe slobodne vykonávať svoju prácu.

„Dá sa povedať, že ako Ján Kuciak, tak aj Galiziová, stále pracujú pre svojich kolegov tým, že priniesli obeť. Všetkých nás vlastne prinútili pozrieť sa hlbšie do tohto problému. Komisia odporučila členským štátom, aby prijali oveľa silnejšie opatrenia na podporu bezpečnosti novinárov,“ vysvetlila Jourová.

Tieto konkrétne opatrenia sa týkajú ochrany novinára počnúc vyhrážaním až po ochranu počítača a nezákonného odpočúvania. Podľa Jourovej berie Slovensko túto tému vážne.

Veci sa dali do pohybu

„Kuciak a jeho vražda dali do pohybu veci, ktoré by mali vyústiť v dobré výsledky – v stabilnú demokratickú vládu, ktorá nebude postihnutá prepojením s mafiánmi a rôznymi nebezpečnými sieťam. Pretože to je to, čo presne Ján Kuciak odkrýval,“ myslí si Jourová.

Eurokomisárka tvrdí, že Kuciaka by mali ľudia vidieť predovšetkým ako profesionálneho novinára, ktorý dokázal geniálnym spôsobom pracovať s dátami z verejných zdrojov a odkrývať rôzne siete a prepojenia. A mal guráž s tým vyjsť na verejnosť, preto ho zabili.

„Ako však dokazuje história – to, že zabijete poslíčka, neznamená, že zabijete posolstvo,“ uzavrela Jourová.

Európska komisia práve preto ešte vlani na jeseň predstavila návrh Európskeho zákona o slobode médií. Podpredsedníčka eurokomisie verí, že európsky mediálny zákon sa podarí schváliť ešte tento rok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál