Na hlavný obsah

Pri požiari nemocnice v Berlíne utrpeli štyria ľudia vážne zranenia. Zrejme bol založený úmyselne

Niekoľko ďalších ľudí malo ľahké poranenia.

Pri požiari nemocnice v Berlíne utrpeli štyria ľudia vážne zranenia. Zrejme bol založený úmyselne
Hasiči zasahujú počas požiaru pred nemocnicou v Berlíne v noci na pondelok 3. apríla 2023. Foto: TASR/DPA

Pri požiari nemocnice v Berlíne utrpeli v noci na pondelok (3. 4.) štyria ľudia, traja pacienti a ošetrovateľka, vážne zranenia. Niekoľko ďalších ľudí malo ľahké poranenia. Podľa prvých zistení polície požiar založil 48-ročný muž, ktorý bol tiež zadržaný, informovala agentúra DPA. Požiar už bol zlikvidovaný.

Medzi ťažko zranenými je aj žena, ktorá počas požiaru uviazla vo výťahu a utrpela zranenia, ktoré ju ohrozujú na živote, uviedli hasiči v nemeckom hlavnom meste. Podľa nich ošetrili celkovo 40 ľudí. Zranenia viacerých z nich boli označené ako ľahké. V niekoľkých prípadoch išlo o podozrenie na otravu dymom. Okrem toho boli pri zásahu ľahko zranení dvaja hasiči.

Podozrivý muž podľa polície okolo 0.10 h SELČ pravdepodobne zapálil dve nemocničné lôžka na chodbe v druhom podlaží veľkej nemocničnej budovy. Hasiči dostali hlásenie o požiari o 0.33 h. Muž sa okrem toho údajne pokúsil zapáliť odpadkový kôš vo vstupnej hale. Tomu už zabránili hasiči, ktorí práve dorazili. Polícia muža ešte v noci zadržala a vyšetruje ho kvôli závažnému podpaľačstvu.

Podozrivý nebol pacientom

Lôžka boli zapálené pred výťahmi, povedal hovorca spoločnosti Vivantes, ktorej nemocnica Am Urban v berlínskej štvrti Kreuzberg patrí. Dym potom prenikol do výťahovej šachty, v ktorej žena utrpela otravu dymom. Previezli ju na jednotku intenzívnej starostlivosti inej nemocnice. Podozrivý podľa hovorcu nebol pacient, ale chcel byť ako pacient prijatý.

Na mieste požiaru bola v noci zhruba stovka príslušníkov zásahových jednotiek. Dym z požiaru sa rozšíril do ôsmich podlaží nemocnice. Záchrannú službu evakuovali.

Nemocnica má podľa vlastných údajov 12 oddelení, centrálny príjem a disponuje 614 lôžkami. Každý rok tade prejde na 65 000 pacientov. O ne sa stará približne 300 lekárov a 605 ošetrovateľských síl.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet