Na hlavný obsah

Označenia „šetrné k životnému prostrediu“, alebo „eko“ by mali odstrániť z obalov výrobkov

Nové nariadenia zabezpečia aj dlhšiu životnosť výrobkov.

Označenia „šetrné k životnému prostrediu“, alebo „eko“ by mali odstrániť z obalov výrobkov
Ilustračná snímka – visačka. Foto: RTVS

Označenia „šetrné k životnému prostrediu“, alebo „eko“ by mali odstrániť z obalov výrobkov. Europoslanci schválili návrh smernice. Tá by mala skoncovať s podobnými všeobecnými a často zavádzajúcimi nálepkami. Nové nariadenia zabezpečia aj dlhšiu životnosť výrobkov.

Európsky parlament verí, že nové pravidlá vnesú do spleti nepravdivých environmentálnych označení – biologicky rozložiteľný, prírodný, či klimaticky neutrálny – konečne poriadok.

Označeniam na výrobkoch sa venoval redaktor RTVS Martin Hílek:

„Vznikne sieť súkromných, a to sa mi na tom tiež páči, overovateľov, ktorí pôjdu na trh so svojim renomé. A teda, keď oni dajú certifikát, tak bude platiť, že toto je zelený výrobok,“ priblížil poslanec Európskeho parlamentu Eugen Jurzyca (ECR).

Podľa poslancov musia dostať spotrebitelia jednoduché a pravdivé informácie nie len o vplyve kupovaného produktu na životné prostredie, ale aj o tom, ako dlho im vydrží. Vyrábať tovar, ktorý sa pokazí hneď po skončení záruky, by už nemalo byť výhodné.

„Je tiež kľúčové, aby sme výrobky, ktoré môžeme opraviť aj mohli opraviť. Tak je v tomto prípade kľúčové informovanie spotrebiteľa, aby vedel, že či výrobok, ktorý si kupuje aby ho mohol nechať opraviť a prípadne, akým spôsobom,“ doplnil poslanec Európskeho parlamentu Ivan Štefanec (EĽS).

Návrh smernice otvára aj trh s náhradnými dielmi, či príslušenstvom. Výrobcovia tak už nebudú môcť obmedzovať funkčnosť výrobku len na originálne súčiastky. Rovnaké pravidlá majú platiť aj pri opravách.

„Je to o podpore malých podnikateľov, živnostníkov, ktorí vám opravia kabelku, oblečenie, alebo vysávač a to je niečo , čoho potrebujeme viac. Je to na prospech zamestnania a je to na prospech planéty,“ dodal poslanec Európskeho parlamentu Martin Hojsík (Obnovme Európu).

Rokovania s členskými štátmi o konečnom znení smernice, by sa mali začať už čoskoro.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko