Na hlavný obsah

O koľko sa zvýši minimálna mzda? Odborári a zamestnávatelia sa ešte nedohodli

Ak sa do 15. júla nedohodnú inak, tak najnižšie zárobky vzrastú od januára o 44 eur.

O koľko sa zvýši minimálna mzda? Odborári a zamestnávatelia sa ešte nedohodli
Ilustračná snímka – bankovky. Foto: RTVS

Odborári a zamestnávatelia majú už len štyri týždne na to, aby sa dohodli na výške minimálnej mzdy na budúci rok. Ak sa do 15. júla nedohodnú inak, tak najnižšie zárobky vzrastú od januára o 44 eur.

Ľudia s minimálnym zárobkom, ktorý je v súčasnosti 700 eur, tvoria na Slovensku štyri percentá zo všetkých pracujúcich. To je zhruba 217-tisíc zamestnancov. Odborári chcú opäť vybojovať, aby zarábali viac ako im od nového roka umožní zákonný automat, teda vyše 744 eur.

„Na to nie je naozaj priestor,“ reagoval viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislav Machunka.

Téme sa v reportáži venovali redaktorky RTVS Ivana Ratkovská a Rita Fleischmanová:

„Nechcem konkretizovať žiadne čísla, pretože tým pádom by som odbory zaviazala k nejakému záväzku konkrétneho čísla. Budem veľmi rada, ak sa dohodneme na sume, ktorá je vyššia ako garantuje automat,“ uviedla prezidentka konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová.

Zamestnávatelia však hovoria, že to neprichádza do úvahy. Dôvodom nie je počet ľudí, ktorí pracujú za minimálnu mzdu. Ale najmä to, že sa rozmrazili príplatky, ktoré mali zostať rovnaké niekoľko rokov. Príplatky za prácu v noci a cez víkendy totiž rastú spolu s minimálnou mzdou.

„To nám spôsobilo naozaj obrovské problémy. Minimálna mzda keďže historicky narástla, tým narástli aj príplatky, ktoré už sú od 1.6. vyplácané. Spôsobí nám to, že budeme musieť v niektorých prípadoch obmedziť výroby a činnosti v sobotu a nedeľu,“ tvrdí Machunka.

V pondelok by sa mali zamestnávatelia aj odborári stretnúť s premiérom Ľudovítom Ódorom. Keďže je ekonóm, diskusii o minimálnej mzde a príplatkoch za prácu v noci a cez víkendy sa zrejme nevyhnú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika