Na hlavný obsah

Patrí medzi najstarších ľudí na Slovensku. RTVS prezradila svoj recept na dlhovekosť

Pani Helena oslávila 104. narodeniny.

Patrí medzi najstarších ľudí na Slovensku. RTVS prezradila svoj recept na dlhovekosť
Pani Helena oslávila svoje 104. narodeniny. Foto: RTVS

Zažila prvú Československú republiku, Slovenský štát aj svetovú vojnu. Helena Ruczová z Galanty patrí k najstarším obyvateľom Slovenska. Na oslavu 104. narodenín pozvala aj štáb RTVS.

Privítala nás v čipkovaných šatách s novým účesom, ale najmä v obdivuhodnej forme. Ica néni, ako ju v jej zariadení pre seniorov volajú, začala hneď spomínať – na detstvo vo Veľkých Úľanoch za prvej Československej republiky aj na školu, ktorú nedokončila, lebo prišla vojna.

Celý život pracovala – ešte v sedemdesiatke viedla veľkú hotelovú sieť. Človek musí mať podľa nej vždy nejaký cieľ. To ju drží 104 rokov pri živote. Okrem toho aj dlhý spánok aspoň do 11.00 h, trocha zmrzliny a šľahačka. „Sem-tam jeden dobrý koňak mám rada. Dobrú stravu – vepřo zelí knedľa, viedenský rezeň,“ dodala pani Helena.

Na oslave jubilantky pani Heleny sa zúčastnila aj redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

„Nikdy som ju nevidela smutnú, nikdy som ju nevidela plakať. Čo ju teda trápi je zrak a sluch. Na 104 rokov máloktorý z klientov, ktorý je v našom zariadení, má aj také výsledky odberu krvi napríklad,“ uviedla Monika Danišová, vedúca sestra z centra pre seniorov, kde býva aj pani Helena.

S povesťou manažérky si pani Helena oslavu zorganizovala sama. Kvetmi vyzdobila stôl a nezabudla poučiť aj personál. „Vidlička na pravej, to patrí na ľavé, pohár na pravé. Tak som im ukázala a poslali ma preč,“ povedala jubilantka.

Ica néni patrí medzi 400 viac ako storočných Slovákov. Na dlhovekosť tajný recept nemá. Je na seba prísna, žije striedmo, ale s ľahkosťou, samu seba vie pochváliť a potešiť aj šperkom. Okrem spomienok na rodinu ju poháňajú najmä túžby. Jednou z nich je vycestovať do Prahy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko