Na hlavný obsah

Pri hasení obrovského požiaru výrobnej haly v Rovinke utrpelo zranenia osem hasičov

Požiar sa stále nepodarilo lokalizovať.

Pri hasení obrovského požiaru výrobnej haly v Rovinke utrpelo zranenia osem hasičov
Hasiči na mieste požiaru. Foto: TASR/Jakub Kotian

V Rovinke pri Bratislave vypukol požiar v areáli firmy Ospra. Horí hala, v ktorej sa vyrábajú plasty. Všetkých zamestnancov sa podarilo bezpečne evakuovať. K zraneniu osôb podľa polície nedošlo. Hasičom sa stále nepodarilo dostať požiar pod kontrolu.

Požiar vypukol krátko po 7.30 h. Na mieste zasahuje viac ako 180 profesionálnych a dobrovoľníckych hasičov „Plamene zachvátili sklad s polyetylénom a paletami s rozlohou cca 100×40 metrov,“ priblížila hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Katarína Križanová.

Veliteľ zásahu Martin Fluajtar priblížil, že požiar zasiahol jednu výrobnú a skladovú halu plus ďalšie dva sklady. Okolité budovy museli ochladzovať, aby sa požiar nešíril ďalej.

Podľa prezidenta HaZZ Pavla Mikuláška sa pri zásahu ľahko zranilo osem hasičov – dvaja utrpeli popáleniny prvého stupňa vplyvom sálavého tepla a v ostatných prípadoch išlo o zranenia vplyvom sálavého tepla a vyčerpania.

Obaja očakávajú, že požiar sa podarí lokalizovať vo večerných hodinách a jeho úplná likvidácia by mohla nastať v noci alebo v piatok (23. 6.) nadránom.

Pozrite si tlačovú konferenciu prezidenta HaZZ Pavla Mikuláška k situácii v Rovinke:

Škodlivé splodiny

Bratislavskí policajti na sociálnej sieti informujú, že podľa doposiaľ zistených informácií by nemalo ísť o zdraviu škodlivé a výbušné látky. Majerskú ulicu a a časť Hlavnej ulice však policajti uzatvorili v súvislosti s nameraním škodlivých látok v ovzduší. Vodičov vyzvali, aby sa úseku úplne vyhli.

V okolí firmy sa nachádzajú aj novopostavené bytové domy. Zástupcovia obce vyzvali ľudí, aby neotvárali okná a minimalizovali pohyb vonku. „Verím, že hasiči robia všetko preto, aby sa požiar nerozšíril aj na ďalšie budovy,“ uviedol starosta Rovinky Tomáš Káčer.

„Pri požiari namerali zvýšené hodnoty škodlivých látok v ovzduší, ktoré spôsobujú splodiny horenia. Preto je nevyhnutné, aby občania obmedzili pohyb vo verejných priestranstvách. Rovnaké opatrenie bolo odporučené aj pre obce v spádovej oblasti v okruhu približne 30 kilometrov juhojuhozápad,“ uvádza samospráva na webe.

Mestská polícia Bratislava informovala, že dym z požiaru sa dostal aj do Bratislavy. Spoločne s bratislavskými mestskými časťami Podunajské Biskupice, Vrakuňa, Petržalka či Rusovce vyzvali obyvateľov, aby si pozatvárali okná a obmedzili pohyb vonku.

Rovnaké odporúčanie zverejnili aj obce Dunajská Lužná, Most pri Bratislave i ďalšie dotknuté samosprávy.

Situáciu na mieste monitoroval redaktor RTVS Timotej Pisch:

Fotografie z miesta požiaru:

Správu aktualizujeme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny