Na hlavný obsah

Smrť mladíka počas policajného zásahu vo francúzskom Nanterre vyvolala protesty

Sedemnásťročného muža zastrelil policajt.

Smrť mladíka počas policajného zásahu vo francúzskom Nanterre vyvolala protesty
Protesty vo francúzskom Nanterre vypukli zo zastrelení mladíka políciou. Foto: Profimedia

V strety s políciou a zapaľovanie odpadkových košov, áut i budov prerástla v utorok (27.6.) večer nespokojnosť časti obyvateľov francúzskeho Nanterre so zásahom polície, pri ktorom zastrelili 17-ročného mladíka. Informuje o tom server denníka Le Figaro.

Pri stretoch utrpelo zranenia 24 policajtov, zhorelo zhruba 40 áut a zadržali 31 ľudí, uviedol v stredu (28. 6.) ráno minister vnútra Gérald Darmanin. Na večer povolal dvetisíc policajtov a žandárov, aby dohliadli na bezpečnosť na tomto parížskom predmestí, informovala agentúra AFP.

Mladík prišiel o život v utorok ráno krátko po tom, ako ho polícia zastavila pri šoférovaní vozidla. Keď odmietol vypočuť jej výzvu a znovu sa rozbehol, jeden z policajtov po ňom z bezprostrednej blízkosti vystrelil.

https://twitter.com/France24_en/status/1673968372227231747

Mladý muž zraneniam podľahol, policajt sa v súvislosti so zásahom a podozreniu zo zabitia nachádza vo väzbe. Oboch zasahujúcich policajtov vypočula generálna inšpekcia policajného zboru, píše Le Monde.

Večer sa v Nanterre, ktoré leží na západnom predmestí Paríža, zhromaždili protestujúci, ktorí sa opakovane dostali aj do stretov s políciou, na ktorú útočili napríklad pyrotechnikou. V meste, v ktorom zastrelený mladík býval, zhorela škola a voľnočasové centrum.

Polícia na útoky odpovedala slzným plynom a gumovými projektilmi. Na mieste museli zasahovať tiež hasiči, ktorým však niektorí z miestnych bránili v práci.

Demonštrácie, ktoré mohlo povzbudiť aj zverejnené video zo zásahu polície, sa podľa francúzskych médií rozšírili tiež do ďalších miest, vrátane Mantes-la-Jolie západne od Paríža. V tejto obci protestujúci zapálili radnicu.

Prokuratúra vyšetruje políciu

Minister Darmanin streľbu označil za „extrémne šokujúcu“ a sľúbil dôsledné prešetrenie prípadných pochybení. Verejnosť vyzval k pokoju, rovnaký krok urobil aj starosta Nanterre.

Prokuratúra v Nanterre začala dve oddelené vyšetrovania. Jedno vedie proti policajnému zboru pre neuposlúchnutie výzvy na zastavenie a pokus o vraždu. Druhé vyšetrovanie pre podozrenie z vraždy vedie prokuratúra proti policajtovi, ktorý vystrelil na mladíka, píše server denníka Le Monde.

Proti vyšetrovaniu prokuratúrou v meste, kde došlo k incidentu, sa stavajú právnici rodiny zabitého chlapca, obávajú sa zaujatosti. „Nie je pochýb o policajtovom úmysle zabiť,“ uviedli právnici.

Žiadajú, aby vyšetrovatelia rovno prípad prekvalifikovali z pokusu o vraždu na vraždu. Žiadajú tiež trest za spoluúčasť na vražde pre druhého zasahujúceho policajta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet