Na hlavný obsah

V pražskej väznici našli desiatky pochovaných tiel. Niektoré sú staré vyše 70 rokov

Medzi obeťami majú byť politickí väzni a pacienti nemocnice.

V pražskej väznici našli desiatky pochovaných tiel. Niektoré sú staré vyše 70 rokov
Miestnosť s gilotínou vo väznici v pražskom Pankráci. Foto: ČTK/Mlch Petr

V pražskej väzobnej väznici na Pankráci odhalili archeológovia pohrebisko desiatok politických väzňov, ktorí zomreli medzi rokmi 1948 až 1965. Nachádzali sa medzi nimi popravení odporcovia režimu, ale aj ľudia, ktorí zomreli v pankráckej väzenskej nemocnici. Informoval o tom spravodajský web ČT24.

Vedci pohrebisko našli v priestoroch bývalého popraviska s gilotínou. V rokoch 1947 a 1954 sa tam vykonával trest smrti. „Priestor potom vypratali, šibenice z oboch popravísk odstránili. Miesto nechali ležať ľadom až do roku 1992, keď tam vzniklo pietne miesto,“ povedal historik väzenskej služby Aleš Kýr.

Vlani v októbri sa uskutočnil prieskum pôdy, v ktorej archeológovia našli pozostatky organického materiálu. Na základe analýzy určili, že sú to fragmenty spálených kostí. Podľa riaditeľa Archeologického ústavu AV ČR Jana Maříka sa dá domnievať sa, že ide o ostatky ľudí, ktorých urny na mieste vysypali.

Vedci nemajú k dispozícii presný zoznam obetí, ktoré na tomto mieste pochovali. Pri určovaní osôb, ktoré mohli na Pankráci pochovať, však vychádzajú z historických záznamov.

„Samozrejme v tom priestore sa vysýpal popol všetkých popravených. To znamená aj kriminálnych páchateľov, aj tých, ktorých po vojne popravili za nacistické zločiny, kolaboráciu a tak ďalej,“ povedal Kýr. Dodal, že vo výskume sa však sústredili na tých, ktorých popravili za odpor proti komunistickému režimu, alebo ktorí zomreli ako politickí väzni.

Niektoré obete nenašli

Alena Šimánková z Národného archívu spomína napríklad odbojárov Václava Švedu a Zbyňka Janatu. Pripomenula tiež, že pozostatky novinára Záviša Kalandru, ktorého spolu s Miladou Horákovou odsúdili na trest smrti, sa zatiaľ nenašli.

„Jeho urnu nepochybne priviezli na Pankrác. Môžeme však povedať len možno. A z nájdených pozostatkov sa nedajú zistiť konkrétne osoby,“ dodala.

Podľa výskumníkov medzi nimi nachádzali zavraždení odporcovia režimu z rôznych väzníc v Česku a tiež vojaci, ktorí sa zúčastnili na protikomunistickom odboji.

Niektoré urny v roku 1965 previezli do Motola, ale ostatné sa nenašli. V záznamoch o niektorých urnách vedci objavili záznam o ich zničení. Z archívnych dokumentov zistili, že v roku 1961 vydal vtedajší minister vnútra príkaz, aby pozostatky z urien premiešali so zemou.

„Nevieme, prečo sa niektoré urny zničili a prečo niektoré zostali až do roku 1965, keď ich previezli do Motola,“ uviedla Šimánková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet