Na hlavný obsah

Zamestnanci Embraca sa obávajú prepúšťania. Firma nevie zaručiť robotu všetkým

Spoločnosti totiž klesajú objednávky.

Zamestnanci Embraca sa obávajú prepúšťania. Firma nevie zaručiť robotu všetkým
Ilustračná snímka – výrobný závod. Foto: RTVS

Najväčšieho zamestnávateľa na Spiši, závod Embraco Slovakia, museli opustiť desiatky zamestnancov. Niektorí sa obávajú, že firma bude v prepúšťaní pokračovať. Vedenie spoločnosti informácie o hromadnom prepúšťaní dementovalo. V marci Embraco prijalo približne 100 nových pracovníkov. Dnes je situácia v závode iná.

“V mesiaci máj, sa 30 zamestnancom ukončil pracovný pomer buď v skúšobnej dobe, alebo im končila zmluva na dobu určitú,” informoval Juraj Hojnoš, predseda OZ Kovo Embraco Slovakia.

“Embraco Slovakia dementuje správy o údajnom nadchádzajúcom prepúšťaní. Naša aktuálna pracovná sila sa už niekoľko mesiacov pohybuje na úrovni okolo 1 500 zamestnancov a predpokladáme, že to takto zostane aj v najbližších mesiacoch,” uviedol Tomáš Kandra, generálny riaditeľ závodu Embraco Slovakia.

Možnému prepúšťaniu v závode Embraco sa venovala redaktorka RTVS Marie Balážová Melníková:

“Zamestnanci sa ukľudnili, pretože dostali pozitívne správy od vedenia spoločnosti, ale opäť sa to blíži k tomu, že nám klesajú objednávky a vedenie nevie zaručiť, či všetci tu budú môcť pracovať,” priblížil Hojnoš

Zmeniť sa môže aj dĺžka blížiacej sa celozávodnej dovolenky. Kým každé leto zamestnanci Embraca mali dva týždne voľna, teraz zodpovední zvažujú, aby čerpali tri týždne.

“Podľa objednávok zamestnávateľ zvažuje ešte týždeň voľna, ale nevie upresniť kedy,” dodal Hojnoš. “Zatiaľ sa nerozhodlo ani o zmene dĺžky celozávodnej dovolenky. Pokiaľ by sa tak stalo, zamestnancov informujeme včas a ako prví,“ uviedol Kandra.

V spišskonovoveskom závode Embraco Slovakia panuje medzi zamestnancami, strach a neistota z budúcnosti. Podobné problémy vraj trápia aj ďalšie zahraničné firmy na Slovensku.

 “Na Slovensku, máme vysokú infláciu, zdražujú nám energie, zdražuje nám ľudská práca a komponenty do výroby. Zamestnávatelia začínajú zvažovať, či ešte vyrábať v našej krajine je ich záujem,“ podotkol Hojnoš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny