Na hlavný obsah

Detský rómsky tanečný súbor zo Zvolena je v ohrození. Chýbajú mu financie aj priestor na nácviky

Pôsobí v ňom približne 30 detí.

Detský rómsky tanečný súbor zo Zvolena je v ohrození. Chýbajú mu financie aj priestor na nácviky
Na snímke tanečný súbor Romano Jilo. Foto: RTVS

Detský rómsky tanečný súbor Romano Jilo zo Zvolena má existenčné problémy. Jednak s financiami, ale aj s priestorom na nácviky. S deťmi zo sociálne vylúčenej komunity cestovali aj po medzinárodných podujatiach.

V súbore Romano Jilo pôsobí približne 30 detí, väčšina pochádza z chudobných pomerov z marginalizovaných skupín z okolia Zvolena.

Existenčným problémom rómskeho tanečného súboru sa venoval redaktor RTVS Peter Mútňan:

„Náš tréner nás tu naučil nielen tancovať, ale aj veľa iných vecí. Aj socializovať sa, mali sme tu aj krúžky varenia, hrali sme divadlo, spev aj na hudobných nástrojoch,“ spresnila členka súboru Romano Jilo Zdenka Berkyová.

Od roku 2015 až do minulého roka členovia súboru pôsobili v priestoroch komunitného centra – nazývaného Unionka. Aj vďaka rôznym projektom sa mohli denne vzdelávať vo viacerých oblastiach.

„Riešila sa aj zlá školská dochádzka, záškoláctvo, takisto deti, ktoré nezvládali učivo a robili reparát, tak sme zabezpečovali doučovanie,“ vysvetlila bývalá vedúca odboru sociálnych vecí mesta Zvolen Mária Koreňová.

Pôsobili pod mestom Zvolen

Až do minulého roka pôsobil súbor pod mestom Zvolen. „Keďže sa menilo vedenie mesta aj komunitného centra, z toho dôvodu sme museli prerušiť spoluprácu,“ povedal tréner súboru Romano Jilo Peter Kačica.

Pre veľké finančné problémy prešiel od marca súbor Romano Jilo pod Základnú súkromnú umeleckú školu v Banskej Bystrici, ktorá prenajala priestory v komunitnom centre aj v dome kultúry železníc SR.

„Mesto Zvolen tomuto združeniu bezplatne poskytuje priestory v komunitnom centre, kde môžu dvakrát do týždňa po dve hodiny tancovať,“ dodal hovorca mesta Zvolen Martin Svatuška.

„Momentálne fungujeme tak, že sa rozbiehame nanovo. Deti musia dochádzať dosť veľkú diaľku na to, aby sme mohli nejakým spôsobom fungovať,“ ozrejmil Kačica.

Koncom augusta pozvali súbor Romano Jilo do Chorvátska na prezentovanie rómskej tanečnej kultúry. Na tento účel preto vyhlásili aj verejnú zbierku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny