Na hlavný obsah

Do začiatku LOH zostáva presne rok. Slovensku hrozí, že do Paríža vycestuje najmenej početná výprava v histórii

Organizátori sľubujú inovatívny otvárací ceremoniál.

Do začiatku LOH zostáva presne rok. Slovensku hrozí, že do Paríža vycestuje najmenej početná výprava v histórii
Do začiatku LOH v Paríži ostáva presne rok. Foto: TASR/AP

Do začiatku letných olympijských hier (OH) zostáva presne rok (26. 7.). Francúzi chcú zorganizovať v porovnaní s predchádzajúcimi hrami lacnejšie a ekologickejšie podujatie. Zo slovenského pohľadu hrozí najmenej početná výprava v ére samostatnosti.

Otvárací ceremoniál na lodiach

Prípravy na budúcoročný športový sviatok zatiaľ prebiehajú podľa plánu. Hry majú byť reklamou na Paríž. Viacero súťaží sa uskutoční pri známych budovách a atrakciách.

Ťahákom bude inovatívny otvárací ceremoniál na lodiach, na ktorý sa tešia aj zástupcovia Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV). „Sedemkilometrová plavba po Seine a vyvrcholenie v záhradách Jardins du Trocadéro oproti Eifellovke. Samozrejme, ja si len kladiem otázku, ako sa dá pri toľkých divákoch na takej veľkej ploche zaručiť bezpečnosť,“ priblížil mediálny riaditeľ SOŠV Ľubomír Souček.

„Desaťtisíce policajtov a posilnenie bezpečnostných služieb bude práve na toto otváranie olympijských hier. Verím, že to zvládnu, pretože majú skúsenosti,“ ozrejmil vedúci slovenskej výpravy Roman Buček.

„Keby som sa tam dostal, tak si to určite nenechám ujsť. Je to veľká paráda,“ prezradil stolný tenista Ľubomír Pištej.

Paríž sa pokúsi o zníženie olympijského gigantizmu. Plánuje menej súťaží i účasť menšieho počtu športovcov ako na predchádzajúcich hrách. Oproti Tokiu chcú mať Francúzi aj podstatne nižšie finančné náklady, čo sa prejavuje aj pri výstavbe športovísk.

„Až 95 percent športovísk bude či už zrenovovaných starších alebo dočasne vybudovaných. Z tohto pohľadu je finančná náročnosť neporovnateľná s predchádzajúcimi hrami,“ vysvetlil Buček.

„S rozpočtom to zatiaľ vyzerá dobre, ale primátor Rio de Janeiro ma upozornil, že práve posledný rok príprav je rokom finančných nebezpečenstiev,“ priznala primátorka Paríža Anne Hidalgová.

Slovensko s najmenšou výpravou v histórii

Slovensko má v tejto chvíli zabezpečené len tri miestenky na parížske hry, o ktoré sa postarali strelci Zuzana Rehák Štefečeková, Vanesa Hocková a Patrik Jány. Naposledy nás v Tokiu reprezentovalo – doteraz najmenej – 41 športovcov.

V Paríži to môže byť ešte horšie. „Pritvrdili sa kritériá v jednotlivých športoch, čiže sa znížil počet účastníkov v jednotlivých športoch. Mám obavu, že sa budeme pohybovať niekde okolo čísla 35, čo je o dosť menej ako v Tokiu. To je realita nášho športu,“ ozrejmil Souček.

S napätím sa očakáva, ako v najbližších mesiacoch dopadne olympijská kvalifikácia pre vodácke nádeje – slalomárov a K4. „Osem európskych lodí postupuje, takže by sme mali byť do ôsmeho miesta,“ povedal rýchlostný kanoista Denis Myšák.

„Všetko išlo dopredu, všetci sú pomerne rovnakí a už zohrá úlohu len to, či ste dobre psychicky pripravený alebo nie,“ zhodnotila vodná slalomárka Eliška Mintálová

Pripravení musia byť aj organizátori, ktorí včera predstavili novú pochodeň. Štafeta s olympijským ohňom odštartuje na francúzskom území 8. mája 2024 v Marseille.

Vo večerných Góloch – bodoch – sekundách sa téme venoval redaktor Ľubomír Ondráš:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport