Na hlavný obsah

Horúce dni pokračujú. Polícia upozorňuje vodičov, aby nepreceňovali svoje schopnosti

Vysoké teploty nepriaznivo vplývajú na organizmus vodiča.

Horúce dni pokračujú. Polícia upozorňuje vodičov, aby nepreceňovali svoje schopnosti
Na ilustračnej snímke vodič počas jazdy v lete. Foto: Unsplash

Vysoké letné teploty, ktoré sužujú Slovensko nepriaznivo vplývajú na organizmus vodiča. V lete sa ľudia vydávajú na dlhšie cesty za odpočinkom, vodiči však často neberú ohľad na únavu a snažia sa čo najrýchlejšie dopraviť do cieľa. Uvádza v príspevku na Facebooku Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trenčíne.

Polícia vyzdvihuje, že netreba zabúdať na dostatočný oddych pred cestou, ako aj pravidelné prestávky počas nej. Dôležitý je aj pitný režim a klimatizáciu vo vozidle si nastaviť maximálne s rozdielom 7 stupňov oproti teplote okolia.

Počas letného obdobia vodiči tiež častejšie porušujú maximálne povolené rýchlosti.
“Neriskujte a berte ohľad aj na ostatných účastníkov cestnej premávky, ktorí nepredvídajú, že vy porušujete dopravné predpisy nedodržaním maximálnej povolenej rýchlosti. Rešpektovaním maximálne povolených rýchlostí znížite následky prípadnej dopravnej nehody alebo škodovej udalosti,“ dodáva.

Podľa polície tiež netreba zabúdať na pohodlné oblečenie vhodnú obuv na dlhé cesty. “Nosiť počas šoférovania obľúbené žabky“ nie je zakázané, ale takáto nespevnená obuv vám môže narobiť vážne problémy. Počas jazdy vám môže z nohy skĺznuť a ľahšie môžete stratiť kontrolu nad vozidlom,“ spresňuje.

V neposlednom rade polícia po dorazení do cieľa pripomína kontrolu vozidla pred jeho uzamknutím a opustením. A to, aby vodiči náhodou nezabudli svoje dieťa, prípadne domáceho miláčika. “V týchto horúčavách to môže mať pre nich smrteľné následky,“ dodáva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko