Na hlavný obsah

KĽDR odpálila dve balistické strely, pár hodín predtým priplávala k Južnej Kórei americká ponorka

Rakety skončili v mori.

KĽDR odpálila dve balistické strely, pár hodín predtým priplávala k Južnej Kórei americká ponorka
llustračná snímka. Foto: TASR/AP

Severná Kórea odpálila v noci na utorok (25. 7.) dve balistické strely krátkeho doletu do mora pri svojom východnom pobreží. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie juhokórejskej armády.

KĽDR strely odpálila niekoľko hodín po tom, ako juhokórejské námorníctvo uviedlo, že do prístavu na ostrove Čedžu priplávala americká ponorka USS Annapolis s jadrovým pohonom.

Od predchádzajúceho týždňa ide už o tretiu zo série severokórejských testov zbraní, ktoré sú zrejme prejavom nesúhlasu s presunom amerických vojenských síl k Južnej Kórei, napísali tlačové agentúry.

V pondelok (24. 7.) odpálené strely leteli pred dopadom do mora približne 400 kilometrov. Juhokórejská armáda akciu severokórejskej armády označila za „závažnú provokáciu“ ohrozujúcu mier a stabilitu regiónu.

Armády Južnej Kórey a Spojených štátov podľa nej spolupracujú na sprísnení monitorovania severokórejských vojenských aktivít.

Do Južnej Kórey minulý týždeň dorazila aj ponorka USS Kentucky. Ide o prvú americkú ponorku s jadrovými zbraňami, ktorá do krajiny priplávala od 80. rokov minulého storočia.

Severná Kórea na jej príchod reagovala skúšobným odpálením balistických a riadených striel, čím zrejme chcela ukázať, že môže vykonať jadrový úder proti Južnej Kórei a americkým plavidlám rozmiestneným v jej okolí, dodala AP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet