Na hlavný obsah

Niektoré banky majú problémy s vedením transparentných účtov. Komplikuje to život politickým stranám

Problémom je najmä zobrazovanie príjemcov platieb.

Niektoré banky majú problémy s vedením transparentných účtov. Komplikuje to život politickým stranám
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Niektoré banky majú problémy s vedením transparentných účtov. To komplikuje život politickým stranám a hnutiam pri vykazovaní financovania predvolebnej kampane. Problémom je najmä zobrazovanie príjemcov platieb. Upozornila na to organizácia Transparency international.

Vedenie transparentného účtu už ponúkajú takmer všetky slovenské banky. Využívajú ich napríklad politické subjekty na dokladovanie svojej predvolebnej kampane. Niektoré banky však vedenie týchto účtov nezvládajú.

Transparentným účtom sa venoval redaktor RTVS Timotej Pisch:

„Problémy, ktoré sme zaregistrovali, sa týkajú transparentného účtu, ktorý poskytuje ČSOB. Problém je v tom, že nedokáže zatiaľ pre nejakú chybu zobrazovať príjemcov platieb. Jej služby využívajú až tri kandidujúce politické strany. Jednak je to Aliancia, Maďarské fórum a aj strana Modrí, Most Híd,“ spresnil analytik Transparency International Slovensko Ľuboš Kostelanský.

Nezobrazovanie príjemcov platieb dostáva politické strany a hnutia na hranu zákona. Nie je totiž jasné, komu strany platia za poskytnuté služby v predvolebnej kampani.

„Predmetný údaj sa aktuálne nezobrazuje z dôvodu technickej chyby. Na jej odstránení intenzívne pracujeme tak, aby boli všetky údaje zverejnené v horizonte najbližších hodín, maximálne dní. A to aj spätne za uplynulé obdobie,“ spresnila hovorkyňa ČSOB Anna Jamborová.

Podobný problém má aj hnutie Progresívne Slovensko, ktoré využíva služby Tatra banky. Tá na svojom transparentnom účte nedokáže zobrazovať príjemcov platieb kartou. Hnutie doteraz takto minulo na kampaň približne 100-tisíc eur.

Ide o zložitejší technický zásah

„Zmena vyžaduje zložitejší technický zásah do systémov. Na implementáciu je potrebný určitý čas. Následne bude zobrazenie aktívne pre všetky transakcie, vrátane tých vykonaných pred zmenou,“ vysvetlila hovorkyňa Tatra banky Simona Miklošovičová.

„Je teda otázka, ako dlho im bude trvať technické opatrenie. Uvedomme si, že už sme mesiac v oficiálnej predvolebnej kampani a ešte máme pred sebou ďalšie mesiace. Ak by to trvalo príliš dlho, tak by to mohlo dosť značne zasiahnuť do transparentnosti,“ povedal Kostelanský.

Problémom s nezobrazovaním príjemcov platieb na transparentných účtoch niektorých bánk sa už zaoberá aj odbor volieb na ministerstve vnútra.

„Banky, ktoré poskytujú po novom službu transparentného účtu, technicky ešte nezvládli zosúladenie týchto služieb so zákonom o volebnej kampani. Ministerstvo vnútra s týmito bankami rokuje a bude naďalej rokovať, aby sa problém odstránil,“ dodala riaditeľka odboru volieb rezortu vnútra Eva Chmelová.

Podľa Trasparency International by tento problém vyriešilo napríklad vytvorenie štátneho transparentného účtu. Spravovať by ho mohla národná banka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko