Na hlavný obsah

Slováci stále častejšie bojujú s teplom klimatizáciami. Zvládnuť by ich mala aj stará elektroinštalácia

Firmy ich príkon prirovnávajú k rýchlovarnej kanvici.

Slováci stále častejšie bojujú s teplom klimatizáciami. Zvládnuť by ich mala aj stará elektroinštalácia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

K vybaveniu panelákových bytov patrí čoraz častejšie klimatizácia. Firmy, ktoré ju montujú, hovoria, že ju utiahne aj stará elektroinštalácia. Spotrebu elektriny jednej klimatizačnej jednotky porovnávajú s príkonom rýchlovarnej kanvice. Problém pre susedov môže predstavovať hluk a vytekajúca kondenzovaná voda.

Doobeda o desiatej na panelákoch na najväčšom nitrianskom sídlisku otvorené okno vidieť málokde. Ľudia robia, čo môžu, aby horúčavy doma ako-tak zvládli. Oslovené firmy, ktoré sa montážou klimatizácií zaoberajú, potvrdili, že od začiatku leta sa ich zamestnanci nezastavili. Objednávok z panelákov majú každý rok viac.

„Napája sa na bytový rozvod elektrickej energie do zásuvky. Spotreba elektrickej energie sa pohybuje do jedného kilowattu,“ vysvetlil zástupca spoločnosti zaoberajúcou sa montážou klimatizácií Martin Greguš.

Klimatizáciám sa v reportáži venoval redaktor RTVS Miroslav Lyko:

Inštalácii klimatizácie v panelákovom byte má predchádzať ohlásenie na stavebný úrad a potvrdenie Útvaru hlavného architekta.

„Klimatizačná jednotka by mala sa umiestňovať v ideálnom prípade vo vnútri balkónov tak, aby nebola viditeľná z verejného priestranstva,“ uviedol Tomáš Holúbek, hovorca mesta Nitra.

Keďže obvodový plášť paneláka je spoločným vlastníctvom jeho obyvateľov, na umiestnenie klimatizačnej jednotky treba ich súhlas na schôdzi vlastníkov. „Keď je tam zateplenie, ktoré je ešte v záruke, tak aj vyjadrenie firmy, ktorá vlastne túto realizáciu robila,“ doplnil Pavol Bielik, riaditeľ Službytu – správcu mestských bytov v Nitre.

Zástupca správcu bytových domov hovorí, že ľudia často nechávajú umiestniť klimatizačné jednotky bez povolenia a rovno na fasádu pod okno. Od obyvateľov potom prichádzajú sťažnosti, že ich klimatizácie od susedov obťažujú vibráciami, hlukom a kvapkaním kondenzovanej vody na parapetu.

„Môžu sa tam vlastníci, v prípade, že sú nad mieru obťažovaní, obrátiť na súd,“ dodal Bielik. Konať môže aj stavebný úrad. Ľudia zo sídliska hovoria, že by stačilo brať ohľad na druhých.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko