Na hlavný obsah

Španielsko sa ujalo predsedníctva v Rade EÚ, premiér Sánchez na návšteve Kyjeva

Na čele EÚ bude šesť mesiacov.

Španielsko sa ujalo predsedníctva v Rade EÚ, premiér Sánchez na návšteve Kyjeva
Španielsky premiér Pedro Sánchez. Foto: Xinhua News/Profimedia

Španielsko v sobotu (1. 7.) prebralo rotujúce polročné predsedníctvo v Rade EÚ. Jeho hlavnou úlohou bude dohľad nad rokovaniami o najdôležitejších otázkach spoločnej európskej politiky. O tri týždne (23.7) však Španielov čakajú parlamentné voľby, ktoré môžu prekresliť domácu politickú scénu.

Predseda španielskej vlády Pedro Sánchez už v polovici júna upozornil, že jeho krajina preberá šéfovanie eurobloku „v období veľkých výziev pre členské štáty a Európsku úniu ako celok“.

Podľa jeho slov prioritami španielskeho predsedníctva budú reindustrializácia EÚ, aby bola menej závislá od zahraničných výrobcov či pokrok v ekologickej transformácii. Ale aj pokrok pri dosahovaní sociálnej a ekonomickej spravodlivosti a blahobytu.

Krajina chce tiež posilňovať európsku jednotu so zámerom vytvoriť z EÚ kľúčového geopolitického hráča, ktorý dokáže súperiť s Čínou a Spojenými štátmi.

V ekonomickej a finančnej oblasti Španielsko bude viesť rokovania o revízii viacročného finančného rámca na roky 2021 – 2027. V tejto oblasti medzi členskými krajinami existujú protichodné postoje, hovoriť sa bude aj o reforme fiškálnych pravidiel.

Madrid tiež bude usilovať o väčšie prehĺbenie vnútorného trhu EÚ, dobudovanie bankovej únie a únie kapitálových trhov. Zasadzovať sa chce aj o efektívnejšie a koordinovanejšie riadenie migrácie a azylovej politiky a o koordinovanú podporu pre Ukrajinu a ďalšie susedné štáty.

S odkazom na nadchádzajúce voľby sa španielsky premiér v rámci dvojdňového samitu EÚ v Bruseli vyjadril, že nenarušia predsedníctvo EÚ.

Po Španielsku od 1. januára do 30. júna 2024 predsednícku štafetu preberie Belgicko.

Predsedníctvo začal návštevou Kyjeva

V deň začiatku predsedníctva v EÚ pricestoval predseda španielskej vlády Pedro Sánchez na Ukrajinu. V Kyjeve sa stretne s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Informujú o tom agentúr AFP a denník The Guardian.

„Už v Kyjeve. Chcel som, aby prvé rokovanie v rámci španielskeho predsedníctva v Rade Európskej únie bolo na Ukrajine so (Zelenským),“ napísal Sánchez na svojom oficiálnom účte na Twitteri s tým, že vyjadrí Ukrajine „európsku solidaritu“.

O zámere navštíviť Kyjev Sánchez informoval na sAmite EÚ v Bruseli, na ktorom sa prostredníctvom videohovoru zúčastnil aj Zelenskyj. Vyhlásil, že „Sánchezova návšteva v Kyjeve veľa hovorí o dôležitosti pre našu Európu a pre kandidátsky štatút Ukrajiny do EÚ“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet