Na hlavný obsah

Ukrajina identifikovala ďalších ruských vojakov podozrivých zo zverstiev v Buči

Priamo v meste bolo zabitých viac ako 400 civilistov.

Ukrajina identifikovala ďalších ruských vojakov podozrivých zo zverstiev v Buči
Muž s dieťaťom na bicykli jazdí okolo mŕtvych tiel civilistov. Foto: TASR/AP

Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) oznámila, že zistila totožnosť ďalších jedenástich príslušníkov ruskej armády. Podozriví sú z toho, že sa vlani v marci počas okupácie mesta Buča dopustili vojnových zločinov. V pondelok (24. 7.) o tom informovala britská stanica BBC.

BBC doplnila, že mesto Buča v Kyjevskej oblasti sa stalo symbolom zverstiev ruskej armády na Ukrajine. Ukrajinské úrady odhadujú, že priamo v meste bolo zabitých viac ako 400 civilistov a v celom okrese Buča počet obetí presahuje 1 400.

Podľa SBU identifikovanými 11 príslušníkmi ruskej armády sú vojaci 1. čaty 37. samostatnej motostreleckej brigády 36. armády. Jej posádka sídli v meste Kiachta v Buriatskej republike.
Moskva stále popiera svoju účasť na vraždách civilistov v Buči, ale za celý rok nepredložila žiadne dôkazy pre svoje tvrdenia.

V správe SBU zverejnenej na platforme Telegram sa uvádzajú aj mená a hodnosti dôstojníkov a vojakov, ktorí – podľa Ukrajiny – vydali rozkaz strieľať na civilistov a popravili ich.

Na základe zhromaždených dôkazov vyšetrovatelia SBU informovali ruskú armádu, že podľa trestného zákonníka Ukrajiny tak zrejme došlo k porušeniu zákonov a zvyklostí vedenia vojny, pričom existujú dôvodné podozrenia, že došlo k spáchaniu úkladnej vraždy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet