Na hlavný obsah

V bratislavskej nemocnici otvorili nové centrum, budú tam liečiť ochorenia spojené s trávením

Nemocnica svätého Cyrila a Metoda prinesie modernú liečbu.

V bratislavskej nemocnici otvorili nové centrum, budú tam liečiť ochorenia spojené s trávením
Nemocnica sv. Cyrila a Metoda má nové oddelenie. Foto: TASR/Pavol Zachar

Novovzniknuté centrum funkčných ochorení tráviaceho traktu v bratislavskej nemocnici svätého Cyrila a Metoda prinesie nový prístup k liečbe. K pacientom sa bude pristupovať individuálne.

Okrem lekárov sa o nich majú starať aj nutričný terapeut, psychológ a fyzioterapeut. Centrum otvoria v auguste. Informovala o tom Eva Kliská, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), pod ktorú zariadenie patrí.

„Podľa skúseností, ktoré máme k dispozícii od kolegov na popredných zahraničných pracoviskách, kde podobné centrá fungujú, práve zmena samotného životného štýlu, prístupu k životu, strave a pravidelný pohyb predstavujú správnu cestu, ako pomôcť pacientom s funkčnými poruchami tráviaceho traktu,“ povedal prednosta Gastroenterologickej kliniky Slovenskej zdravotníckej univerzity a UNB Ladislav Kužela.

Syndróm dráždivého čreva

Spomedzi funkčných ochorení tráviaceho traktu sa najčastejšie vyskytuje syndróm dráždivého čreva. Na jeho vznik vplývajú okrem iného aj stres či rôzne psychosociálne vplyvy, a preto treba pri liečbe podľa Kuželu myslieť aj na psychoterapeutický prístup, zmenu stravovania či masáže.

„Podstatné je v liečbe pacientov s funkčnými ochoreniami tráviaceho traktu správne nastaviť vzťah pacient-lekár a udržať pokračovanie tímovej starostlivosti,“ dodal Kužela. Nový prístup k liečbe ocenil aj riaditeľ UNB Alexander Mayer.

Syndróm dráždivého čreva sa prejavuje chronickými bolesťami brucha a zmenenými črevnými návykmi. Pacienti majú taktiež častejšie nafukovanie brucha, hnačku, zápchu či striedanie hnačky a zápchy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny