Na hlavný obsah

Za nového vodcu krajiny vyhlásili šéfa prezidentskej ochranky. Nigerom otriasol vojenský prevrat

Situáciu v krajine odsúdila EÚ i OSN.

Za nového vodcu krajiny vyhlásili šéfa prezidentskej ochranky. Nigerom otriasol vojenský prevrat
Hustý čierny dym stúpa zo sídla vládnucej strany počas demonštrácie v nigerskom hlavnom meste Niamey. Foto: TASR/AP

Nigerskí pučisti dva dni po zadržaní prezidenta Mohameda Bazouma vyhlásili za nového vodcu krajiny generála Abdourahamana Tchianiho. Informujú o tom agentúry AFP a AP.

Tchiani bol šéfom prezidentskej ochranky a viedol stredajší prevrat, počas ktorého armáda zajala demokraticky zvoleného prezidenta Bazouma. V piatok sa Tchiani prihovoril národu prostredníctvom televízie a požiadal o podporu puču.

Tiani je lídrom zoskupenia Národná rada pre ochranu vlasti (CNSP), ktoré zvrhnutie prezidenta zosnovalo, píše AFP. V piatkovom prejave pučom ospravedlnil zhoršujúcou sa bezpečnostnú situáciu v krajine a kritizoval nedostatočnú spoluprácu s vojenskými vládami susedných krajín.

Sahel dlhodobo sužuje násilie islamistických skupín napojených na teroristické organizácie Al-Káida a Islamský štát (IS). V boji proti násiliu islamistov doteraz Niger predstavovala kľúčového spojenca pre Spojené štáty a Francúzsko.

Zoskupenie CNSP začalo prevrat v stredu. Počas nasledujúceho dňa podporilo zvrhnutie hlavy štátu aj velenie armády. Vo štvrtok (27. 7.) stovky stúpencov prevratu zapálili sídlo vládnucej strany. Niektorí demonštranti mávali ruskými vlajkami a skandovali protifrancúzske slogany na protest proti vplyvu tejto niekdajšej koloniálnej mocnosti v oblasti Sahelu.

Niger bol poslednou demokratickou krajinou z troch susedných štátov západnej Afriky. Frustrácia z neschopnosti štátu zabrániť násilným útokom na mestá a dediny čiastočne podnietila od roku 2020 dva prevraty v Mali a dva v Burkine Faso.

Demokraticky zvolený prezident Bazoum v Nigeri vládol od apríla 2021. Históriu krajiny sprevádzajú od získania nezávislosti v roku 1960 štátne prevraty a početné pokusy o prevzatie moci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet