Na hlavný obsah

Zvolenu chýbajú peniaze, stopol dotácie viacerým organizáciám

Niektorým to spôsobilo vážne škrty v rozpočte.

Zvolenu chýbajú peniaze, stopol dotácie viacerým organizáciám
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Mesto Zvolen stoplo dotácie športovým klubom, organizáciám aj občianskym združeniam. Niektoré už so sľúbenými peniazmi rátali a spôsobilo im to vážne škrty v rozpočte. Zvolenská radnica situáciu vysvetľuje takto.

V apríli dostal Zvolen z daní z príjmu fyzických osôb o 100-tisíc eur menej, v máji o 260-tisíc a v júni poklesli príjmy dokonca o vyše 400-tisíc. Naopak, zvýšili sa ceny energií, služieb a mesačné výdavky mesta narástli od začiatku roka o viac ako pol milióna eur. Samospráva hľadá rezervy.

„Musíme pristúpiť k ráznejšiemu šetreniu, a preto sa mesto rozhodlo zatiaľ pozastaviť vyplácanie dotácií,“ vysvetlil hovorca mesta Martin Svatuška. Zo zhruba 800-tisícového dotačného balíka ide najväčšia čiastka pre športové kluby. Tie s peniazmi rátali.

Problémom vo Zvolene sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Marek Pivoluska:

„Môže to byť pre nás aj likvidačné. Už teraz máme dotáciu skoro na hranici vyčerpanú. A už nám nezostávajú peniaze na zvyšok sezóny a roka. Ak sa nám nepodarí získať externé zdroje, tak bude veľký problém dohrať túto sezónu,“ priblížil prezident Mestského volejbalového klubu Zvolen Marek Rojík.

„Problémom je, že sa dozvedáme túto informáciu v priebehu roka, po uhradení všetkých záväzkov, ktoré sme mali k šiestemu mesiacu. Na klubovom účte máme naozaj veľmi nízku sumu,“ sťažuje sa predseda Centra bojových umení BUDOKAN Miroslav Sližik.

ZMOS žiada o dofinancovanie

Viaceré samosprávy už museli pre nižšie výnosy dane z príjmov zvyšovať miestne poplatky či dane, alebo zmrazili dotácie. Združenie miest a obcí (ZMOS) žiada vládu o vyplatenie sľubovanej finančnej pomoci.

„Niektoré veci boli sľúbené, boli nedodržané. Mám na mysli predovšetkým už súčasnú vládu, ktorá dostala odkaz od tej bývalej, že je pripravená schéma a sú peniaze, je to 108 miliónov eur, ktoré majú ísť do územia. Obce a mestá na to čakajú. My sme sa obrátili listom aj na všetkých poslancov parlamentu, budeme vyzývať aj pani prezidentku,“ uviedol predseda ZMOS Jozef Božik.

„Každým dňom očakávame dotáciu od štátu vo výške viac ako 600-tisíc eur, čo by bola mierna náprava,“ uviedol Martin Svatuška.

Mesto verí, že sa mu aktuálny nedostatok peňazí v pokladnici podarí vyriešiť a postupne pristúpi k rozmrazovaniu dotácií. No zároveň dodáva, že v budúcnosti sa zrejme nevyhne zvyšovaniu miestnych daní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny