Na hlavný obsah

Asi polovica škôl nemá žiadneho asistenta, aby sa deťom lepšie učilo. To sa však čoskoro mení

Asistenti učiteľa tak na školách dostanú trvalé miesto.

Asi polovica škôl nemá žiadneho asistenta, aby sa deťom lepšie učilo. To sa však čoskoro mení
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Školám sa od budúceho roka uľaví, budú môcť zamestnať viac asistentov učiteľov, psychológov či iné profesie z podporného tímu. Projekt na ich podporu sa predĺži. No zmení sa aj ich financovanie. Namiesto európskych peňazí ich školy budú môcť zaplatiť zo štátneho rozpočtu. Asistenti učiteľa tak na školách dostanú trvalé miesto.

Asi polovica škôl nemá žiadneho asistenta či inú pomoc, aby sa deťom lepšie učilo. Dopyt po nich je však každým rokom väčší. V jednej triede môžu byť aj traja žiaci, ktorí majú znevýhodnenie.

Najpotrebnejší sú asistenti učiteľa. Školákov, ktorí majú problém s pozornosťou, usmernia, aby nevyrušovali, deťom s poruchou učenia pomôžu porozumieť zadaniam. Učiteľ sa tak môže venovať zvyšku triedy.

Téme sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Emília Tóth Lengyelová:

„Určite by sme potrebovali školského psychológa a takisto je veľmi potrebný špeciálny školský pedagóg. Teraz je tam ten asistent len na kľúčových hodinách, ostatné hodiny si učiteľ musí pomôcť sám,“ uviedla riaditeľka Základnej a materskej školy Smolenice Magdaléna Eliášová.

Od budúceho roka by malo byť pomáhajúcich pozícií v školách viac. Rezort školstva bude pokračovať v projekte, ktorý školám zabezpečí 6 700 takýchto odborníkov. No stále to nestačí. Od učiteľov sa očakáva, že sa zapoja viac.

Skvalitní sa aj príprava podporného tímu. Nápomocný mu bude výskumný ústav detskej psychológie. Financovať takýchto zamestnancov bude rezort po novom zo štátneho rozpočtu, teraz je to z väčšej časti z európskych peňazí.

Táto zmena školám umožní zamestnať asistentov natrvalo a nemusia ich po skončení projektu prepustiť. „Dúfam, že to tak bude, lebo podporné tímy sú veľmi dôležité na základnej škole. V prvom rade pomáhajú deťom, ale odbremeňuje to aj učiteľov,“ dodala Eliášová.

Novinkou v školách bude aj osobný asistent pre deti s postihnutím či sociálny pracovník.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko