Na hlavný obsah

Dažde neutíchnu ani cez víkend, potrápia celé Slovensko. Na východe hrozia aj povodne

Odborníci varujú aj pred búrkami.

Dažde neutíchnu ani cez víkend, potrápia celé Slovensko. Na východe hrozia aj povodne
Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Výstrahy pred dažďom prvého a druhého stupňa platia v sobotu (5. 8.) na celom Slovensku. Rovnako tak platí výstraha prvého stupňa pred búrkami takmer v celej SR. Hrozia aj povodne. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informuje na svojom webe. Búrky očakávajú odborníci aj v nedeľu (6. 8.).

Pre Banskobystrický, Trenčiansky a Žilinský kraj vydali meteorológovia výstrahu druhého stupňa. Tá zároveň platí aj v okresoch Gelnica, Košice-okolie, Rožňava, Spišská Nová Ves v Košickom kraji, Levice, Topoľčany, Zlaté Moravce v Nitrianskom kraji a Poprad v Prešovskom kraji.

Výstraha SHMÚ pred dažďom.
Výstraha SHMÚ pred dažďom.Foto: SHMÚ

Ojedinele sa očakáva výskyt intenzívneho dažďa s úhrnom zrážok 80 až 100 milimetrov, pričom časť úhrnu spadne aj pri prudkých lejakoch z prehánok a búrok s intenzitou 20 až 50 milimetrov za polhodinu.

Zvyšné oblasti Slovenska s prvostupňovou výstrahou musia rátať s možnosťou dažďa s úhrnom zrážok 50 až 80 milimetrov, v priebehu 30 minút môže pri prudkých lejakoch padnúť 20 milimetrov.

Hydrologické výstrahy platia pre oblasti v povodí riek Slaná, Hornád, Hnilec a Bodva, Poprad, Torysa a dolnú časť povodia Bodrogu. Povodne sa môžu vyskytnúť aj v Liptovskom Mikuláši, Tvrdošíne, Bardejove a Humennom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko