Na hlavný obsah

Na rozlúčke s hudobníkom Vašom Patejdlom nechýbali členovia skupiny Elán. S príhovorom vystúpil Jožo Ráž

Umelci a verejnosť sa lúčia s Vašom Patejdlom.

Na rozlúčke s hudobníkom Vašom Patejdlom nechýbali členovia skupiny Elán. S príhovorom vystúpil Jožo Ráž
Rozlúčka s Vašom Patejdlom. Foto: RTVS

V Bazilike Nanebovzatia Panny Márie na Strahovskom nádvorí v Prahe sa koná posledná rozlúčka so slovenským spevákom, hudobníkom, skladateľom, hudobným producentom a dlhoročným členom skupiny Elán Vašom Patejdlom. Okrem rodiny a priateľov sa s ním prišli rozlúčiť aj kolegovia z umeleckého života a desiatky fanúšikov.

Nechýbali ani členovia kapely Elán Jožo Ráž a Ján Baláž. Z umeleckej scény prišiel Petr Janda z kapely Olympic či choreograf Ján Ďurovčík. Na rozlúčke s hudobníkom Patejdlom bol aj český expremiér Andrej Babiš.

Téme sa v reportáži RTVS venoval redaktori Katarína Vítková a Radoslav Šebo:

Na úvod rozlúčky zaznela pieseň Voda, čo ma drží nad vodou v podaní českého huslistu Pavla Šporcla a skladbu Trištvrte na jeseň zaspievajú Andrea Zimányiová a Zuzana Gamboa v gitarovom sprievode Juraja Buriana. Smútočným hosťom sa prihovoril český producent, scenárista a moderátor Martin Hrdinka a tiež člen skupiny Elán Ján Baláž.

Slovom prispel aj Jožo Ráž

S Vašom odišiel kus Elánu, ale v Eláne zase s nami navždy zostane kus Vaša. Uviedol to počas príhovoru spevák skupiny Elán Jožo Ráž. „A jedno je podstatné, Vašo. Elán je večný a ty si večný s ním,“ dodal.

Jeho dlhoročný kolega a člen skupiny Elán Ján Baláž uviedol, že slovami nie je možné vyjadriť momentálne pocity. „S Vašom sme prežili krásne a mnohoročné spoločenstvo v súkromnom i umeleckom živote,“ zdôraznil.

Smútočným hosťom sa prihovoril prostredníctvom nahrávky aj český producent, scenárista a moderátor Martin Hrdinka, ktorý je spoluautorom muzikálu Jack Rozparovač. „Spomíname na to najlepšie a najkrajšie, čo sme s tebou zažili a je toho dosť. Sme tu všetci, ktorí akýmkoľvek spôsobom prešli tvojím životom…A, že nás nie je málo,“ konštatoval.

Patejdla označil za „najväčšieho melodika na svete“. „Tvoja hudba s nami zostane navždy… Ďakujeme Vašo, šťastnú cestu,“ uzavrel Hrdinka.

Pre verejnosť je dostupná kondolenčná kniha

Fanúšikovia, ktorí nemohli prísť na pohreb, sa budú môcť so slovenským hudobníkom rozlúčiť formou podpisu do kondolenčnej knihy v Divadle Kalich. Po smútočnom obrade ju presunú do divadelnej pokladnice, kde bude pre záujemcov k dispozícii od 1. do 9. septembra, uviedlo divadlo na sociálnej sieti.

Spevák a hudobník Vašo Patejdl zomrel v sobotu 19. augusta po ťažkej chorobe vo veku 68 rokov. Bol skladateľom, aranžérom, hudobným producentom, dlhoročným členom skupiny Elán a hráčom na klávesové nástroje.

V uplynulých troch dekádach spolupracoval s desiatkami osobností slovenskej a českej populárnej hudby. Je autorom mnohých hitov, viacerých muzikálov, filmových soundtrackov či scénickej hudby. Za svoje skladby získal viacero ocenení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko