Na hlavný obsah

NAKA zadržala minimálne dvoch členov tímu Oblúk, ktorý v minulosti vyšetroval čurillovcov

Zasahovať mala aj u šéfa SIS Michala Aláča.

NAKA zadržala minimálne dvoch členov tímu Oblúk, ktorý v minulosti vyšetroval čurillovcov
Príslušník Národnej kriminálnej agentúry. Foto: RTVS

Národná kriminálna agentúra (NAKA) spustila vo štvrtok (17. 8.) od skorých ranných hodín akciu, ktorá sa zameriava na bývalých členov tímu Oblúk z inšpekcie ministerstva vnútra. Tento tím v minulosti vyšetroval príslušníkov NAKA okolo Jána Čurillu. Podľa portálu tvnoviny.sk mali zadržať minimálne dvoch členov tohto tímu.

Podľa informácií portálu Pluska príslušníci NAKA od rána zasahovali aj u šéfa Slovenskej informačnej služby Michala Aláča.

Prezidentka Zuzana Čaputová v súvislosti s ranným zásahom NAKA v bezpečnostných zložkách štátu požiadala premiéra Ľudovíta Ódora, aby zvolal Bezpečnostnú radu SR.

Ódor odmieta tlak

Premiér Ódor sa v súvislosti so zásahom NAKA vyjadril, že odmieta akýkoľvek tlak z akejkoľvek strany. O zvolaní bezpečnostnej rady rozhodne premiér po tom, ako získa dostatočné informácie. Zdôraznil potrebu zachovať si chladnú hlavu a počkať na vysvetlenie. Zároveň odmietol, že by akokoľvek zasahoval do práce polície.

„Až potom, keď aj ja získam dostatočné informácie o situácii, tak sa rozhodnem, do akej miery je potrebné zvolať bezpečnostnú radu štátu k tejto situácii,“ uviedol premiér. Podčiarkol, že by sme mali žiť v slušnej krajine, kde platí spravodlivosť pre každého. „Dovtedy, kým nemáme kompletné informácie o prípade, by sme nemali robiť unáhlené závery,“ podotkol. Zdôraznil, že nijakým spôsobom nezasahuje do práce policajtov, prokurátorov a súdov. „Nechávam ich robiť svoju robotu a odmietam akýkoľvek tlak z akejkoľvek strany na policajtov,“ vyhlásil.

Súčinnosť Úradu inšpekčnej služby

Zadržaní členovia bývalého inšpekčného tímu Oblúk v súčasnosti nie sú zaradení na Úrade inšpekčnej služby. Vyplýva to z vyjadrenia tlačového odboru ministerstva vnútra.

„Môžeme potvrdiť, že medializovaní príslušníci v minulosti pôsobili v rámci zmieneného vyšetrovacieho tímu. Avšak v súčasnej dobe nie sú zaradení na Úrade inšpekčnej služby. V prípade, ak Úrad inšpekčnej služby požiadajú o súčinnosť zo strany príslušných orgánov činných v trestnom konaní, poskytne ju,“ priblížili z ministerstva.

NAKA a inšpekcia ministerstva vnútra

Členovia inšpekcie ministerstva vnútra stáli v roku 2021 za obvinením štvorice vyšetrovateľov NAKA kvôli tomu, že chceli stíhať pracovníkov inšpekcie v súvislosti s tým, že tí vyšetrovali podozrenie z manipulácie so svedeckými výpoveďami na úrade NAKA. Bratislavský krajský súd potom všetkých štyroch vyšetrovateľov NAKA prepustil z väzby a ich stíhanie označil za neopodstatnené. Prokuratúra na obvinení v prípade, ktorý slovenské médiá označili ako vojnu v bezpečnostných zložkách štátu, trvala.

Obvinenia elitných vyšetrovateľov opakovane využil expremiér Robert Fico na kritiku práce NAKA, ktorá sa okrem iného zaoberá kauzami z čias predchádzajúceho vládnutia Ficovej strany Smer-sociálna demokracia (Smer-SD). Súčasnú akciu NAKA označil Fico za pokus o policajný prevrat s podporou predsedu úradníckej vlády a prezidentky a za sabotáž a útok na základy štátu. Minulý týždeň Fico kritizoval NAKA v súvislosti so zadržaním a následným obvinením bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara z korupcie. Gašpar je v prvej desiatke kandidátnej listiny Smeru-SD pre nadchádzajúce voľby.

Tlačovú konferenciu prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana, prvého viceprezidenta Policajného zboru Branka Kišša a riaditeľa NAKA Ľubomíra Daňka, ktorá sa týkala zásahu NAKA, sme priniesli v priamom prenose vo vysielaní :24.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko