Na hlavný obsah

Nechcených a týraných mačiek je čoraz viac. V Banskej Bystrici majú občianske združenia problém s dotáciami

Dobrovoľníci vyzývajú na pomoc.

Nechcených a týraných mačiek je čoraz viac. V Banskej Bystrici majú občianske združenia problém s dotáciami
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Na Slovensku sa v poslednom období stupňuje problém nechcených a najmä týraných mačiek. Problémy pociťujú aj dobrovoľníci z Banskej Bystrice, ktorí zvieratá zachraňujú. Prišli aj o mestské dotácie.

Pani Barbora sa pred niekoľkými rokmi rozhodla založiť občianske združenie, ktoré zachraňuje týrané či nechcené mačky. V týchto mesiacoch je podľa nej situácia vážna.

„Bolo to pre nás ako tak stabilné. Stále zlé, ale stabilné. No tento rok prvýkrát máme pocit, že siahame na dno alebo strop. Aj finančný, aj priestorový,“ priblížila zakladateľka OZ Bystrická Mačkáreň Barbora Šingerová. Združenie prišlo o dotácie z mesta. Ročne dostávali príspevok do 4 000 eur.

Téme sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Alexander Ernest:

„Žiaľ, posledný rok, teda v súčasnosti, sme museli sme pre energetickú a ekonomickú krízu, ako aj v súvislosti so zavedením daňového bonusu, stopnúť akékoľvek dotácie, ktoré sme v minulosti poskytovali,“ ozrejmila hovorkyňa Banskej Bystrice Dominika Adamovičová.

Dobrovoľníkom navyše výrazne pribúdajú prípady týraných mačiek, ktorých liečba stojí ďalšie peniaze. Starajú sa o približne 90 zvierat. „Možno zaregistrovali diváci, poslucháči mačiatka vyhodené v kontajnery, asi mesiac dozadu. Boli zaviazané s ďalším kuchynským odpadom. Viete, ono to už naberá taký nový rozmer,“ dodala pani Barbora.

„Bohužiaľ, veľmi často vidíme aj zvieratá, ktorým bolo škaredo ublížené ľuďmi. Veľmi často si, bohužiaľ, do nich kopnú, roztrhnuté bránice, veľmi život ohrozujúce stavy,“ priblížil veterinárny lekár Dušan Magic.

Dobrovoľníci vyzývajú na finančnú pomoc nielen samosprávy ale aj bežných ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny