Na hlavný obsah

O voľbu poštou je rekordný záujem, najviac zahraničných voličov bude v parlamentných voľbách hlasovať z Čiech

Rezort vnútra zaznamenal takmer 73-tisíc žiadostí.

O voľbu poštou je rekordný záujem, najviac zahraničných voličov bude v parlamentných voľbách hlasovať z Čiech
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

O voľbu poštou zo zahraničia prejavilo záujem 72 993 ľudí. Ide o rekordné číslo, informoval o tom vo štvrtok (10. 8.) premiér SR a poverený minister vnútra (MV) Ľudovít Ódor. Pripomenul, že predošlé maximum predstavovalo zhruba 55-tisíc záujemcov o voľbu zo zahraničia.

Takýmto spôsobom už svoj hlas odovzdalo približne tritisíc ľudí. Najvyšší počet záujemcov o voľbu poštou odvolí z Českej republiky. Zo susednej krajiny požiadalo o tento spôsob účasti na voľbách približne 26-tisíc občanov Slovenska.

Voliči žiadali o voľbu zo zahraničia zo 131 krajín sveta. Ódor sa zahraničným Slovákom poďakoval za to, že naďalej javia záujem o krajinu a majú záujem voliť. Dodal, že sa očakáva bezproblémový priebeh volieb.

„Druhý najvyšší počet žiadostí je zo Spojeného kráľovstva (8 718) a tretí najvyšší počet žiadostí je z Nemecka (6 721). V prvej desiatke nasledujú Rakúsko, Švajčiarsko, Holandsko, USA, Belgicko, Írsko a Dánsko,“ uviedlo ministerstvo.

Štátny tajomník rezortu vnútra Tomáš Oparty doplnil, že ministerstvo pravdepodobne nebude potrebovať zákonnú lehotu na doručenie volebných materiálov (21. august), a to vďaka elektronickému vybavovaniu žiadostí, ktoré proces urýchlilo. Takéto žiadosti mali aj prevahu. V listinnej podobe podalo žiadosť len 477 zahraničných voličov.

Podľa riaditeľky odboru volieb MV Evy Chmelovej si voliči nechávali žiadosti na poslednú chvíľu. Za posledný deň termínu podania žiadostí, teda 9. august, zaznamenali deväťtisíc nových záujemcov o voľbu zo zahraničia. Priblížila, že niektorí zahraniční Slováci sa pokúšali prihlásiť sa aj po polnoci.

Rezort pripomenul, že voliči musia doručiť volebné materiály na ministerstvo vnútra do 29. septembra do 12.00 h. Dodal, že nejde o deadline ich odoslania, v tom dátume už musia byť v rezorte. Zákonom určená lehota na podanie a doručenie žiadosti rezortu vnútra uplynula v stredu 9. augusta o polnoci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko