Na hlavný obsah

Poľsko vyšle na bieloruské hranice ďalších vojakov, narastá počet nelegálnych pokusov o ich prekročenie

Požiadala o to pohraničná stráž.

Poľsko vyšle na bieloruské hranice ďalších vojakov, narastá počet nelegálnych pokusov o ich prekročenie
Železný múr na poľsko-bieloruských hraniciach. Foto: TASR/AP

Poľské ministerstvo obrany súhlasilo s vyslaním ďalších vojakov na hranice s Bieloruskom. Vyhovelo tak na žiadosti poľskej pohraničnej stráže. V utorok (8. 8.) o tom informovala agentúra Reuters.

Poľské ministerstvo vnútra v pondelok (7. 8.) oznámilo, že pohraničná stráž požiadala ministerstvo obrany, aby na hranicu vyslalo ďalších tisíc vojakov. Spravila tak v súvislosti s narastajúcim počtom pokusov osôb o nelegálny prechod do Poľska.

„V dôsledku dynamickej situácie na poľsko-bieloruských hraniciach nariadilo ministerstvo obrany vyhovieť požiadavke a poveriť ďalších vojakov strážením poľsko-bieloruských hraníc,“ uviedlo ministerstvo, ktorého vyjadrenia sprostredkovala agentúra PAP.

Poľská pohraničná stráž tvrdí, že v tomto roku sa hranice s Bieloruskom pokúsilo prekročiť už najmenej 19-tisíc ľudí. Ide o značný nárast oproti vlaňajšku, keď takýchto pokusov zaznamenali 16-tisíc.

Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin zároveň v júli oznámil, že začal s cvičením bieloruskej armády v snahe spraviť z nej „druhú najlepšiu armádu na svete“.
Poľské ministerstvo obrany už v uplynulých týždňoch vyslalo k týmto hraniciam vyše tiśic vojakov, a to práve z dôvodu obáv z možnej prítomnosti vagnerovcov v Bielorusku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet