Na hlavný obsah

Špecializovaný trestný súd odsúdil bývalého šéfa národnej jednotky finančnej polície NAKA B. Slobodníka

Rozhodnutie je právoplatné.

Špecializovaný trestný súd odsúdil bývalého šéfa národnej jednotky finančnej polície NAKA B. Slobodníka
Na snímke Bernard Slobodník. Foto: TASR/Ján Krošlák

Špecializovaný trestný súd (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica odsúdil v pondelok bývalého šéfa národnej jednotky finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Bernarda Slobodníka na úhrnný trojročný trest odňatia slobody s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní štyroch rokov.

Súd tak urobil na základe sprísnenej dohody o vine a treste medzi prokurátorom Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) a Slobodníkom. Ten priznal vinu v troch korupčných skutkoch. Rozhodnutie je právoplatné.

„Veľmi ma to mrzí a ľutujem činy, ktoré som vykonal,“ uviedol po uzatvorení dohody Slobodník. Pôvodne mal navrhnutú dohodu vo výške dva roky s podmienečným odkladom tri roky. Sudca však namietol, že skutky spáchal ako verejný činiteľ a požadoval vyšší trest, s čím nakoniec prokurátor aj obvinený súhlasili.

Dohodu sa pokúsil namietať advokát Marek Para, ktorý žiadal, aby nebola súdom prijatá. Sudca jeho podnet prijal a založil ho do spisu, ale neumožnil advokátovi vyjadriť sa na pojednávaní. Do spisu Parovi sudca neumožnil nahliadnuť, lebo zatiaľ na to nezistil dôvody.

Dohoda sa týka troch skutkov. Ide konkrétne o prijatie úplatku 50-tisíc eur v kauze Valčeky, v rámci ktorej vyšetrovali príbuzného exministra Petra Žigu Štefana. V druhej kauze mal dostať úplatok 2 000 eur za zistenie o jednej spoločnosti z Galanty, či sa rozpracovalo na polícii. Posledná kauza sa týka spoločnosti Slovanet.

Slobodníka stíhajú vo viacerých trestných kauzách. V niektorých trestné stíhanie voči nemu zastavené, prípadne má podmienečne odložené vznesenie obvinenia. Bývalý policajný funkcionár ako „kajúcnik“ trestnú činnosť priznáva a v rámci svojich svedeckých výpovedí usvedčuje aj iné osoby v rôznych kauzách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko