Na hlavný obsah

Tri lode prelomili ruskú čiernomorskú blokádu. Patria spoločnostiam z Grécka a Izraela

Plavbu civilných nákladných lodí monitorovali.

Tri lode prelomili ruskú čiernomorskú blokádu. Patria spoločnostiam z Grécka a Izraela
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Do ukrajinského obilného terminálu v delte Dunaja doplávali v nedeľu (30. 7.) tri civilné nákladné lode, ktoré patria spoločnostiam z Grécka a Izraela. Tretia má turecko-gruzínsku registráciu. Informoval o tom na svojej webovej stránke časopis Forbes.

Išlo o vôbec prvé prekonanie ruskej blokády v Čiernom mori, ktorá sa začala po ruskom odmietnutí predĺženia platnosti obilnej dohody. Tá umožňuje prepravu ukrajinského obilia z čiernomorských prístavov k spotrebiteľom na celom svete.

Rusko po vypovedaní tejto dohody varovalo, že všetky lode, ktorých plavba smeruje do ukrajinských prístavov, zaradí medzi potenciálnych prepravcov vojenského nákladu.

„Správy o tom, že tri civilné plavidlá nerušene doplávali na Ukrajinu, môžu naznačovať, že Rusko v súčasnosti buď nechce, alebo nemôže vykonávať prehliadky plavidiel,“ cituje Forbes komentár amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Podľa Forbesu izraelské plavidlo s kódovým označením Ams1 a grécke plavidlo so značkou Sahin 2 plávali smerom k ukrajinskému prístavu Izmajil cez Bosporský prieliv. Zatiaľ čo turecko-gruzínske plavidlo Yilmaz Kaptan sa vydalo na cestu zo severného Turecka.

Plavbu monitorovali

Lode mali zapnuté transpondéry. Vďaka tomu sa ich poloha a kurz stali viditeľné každému s prístupom na internet a stránky na sledovanie pohybu lodí.

Ich plavbu monitorovali štyri prieskumné lietadlá: hliadkovacie lietadlo P-8 amerického námorníctva, Challenger americkej armády s radarom na skenovanie povrchu, bezpilotné lietadlo RQ-4 amerických vzdušných síl a lietadlo včasnej výstrahy E-3 z NATO.

Žiadne z týchto lietadiel nenieslo výzbroj, ale stíhačky z krajín NATO — vrátane talianskych stíhačiek Eurofighter a rumunských F-16 — boli v blízkosti, konkrétne v Rumunsku. Lode pravdepodobne naložia v prístave Izmajil obilie, potom sa vrátia do Čierneho mora a budú pokračovať do zahraničných prístavov.

Krátko po tom, ako Rusko odmietlo predĺženie obilnej dohody, do južnej časti Čierneho mora vyslali ruskú hliadkovaciu loď Sergej Krotov. Spomínané zahraničné lode smerujúce do Izmajilu sa však posádka ruskej korvety nepokúsila zastaviť.

Juhoukrajinský prístav Odesa, odkiaľ sa vyvážala veľká časť ukrajinského obilia, sa v poslednom čase stal terčom ruských raketových útokov. Kyjev preto dúfa, že bude možné zorganizovať vývoz obilia z prístavov v delte Dunaja, ktoré prerába na tento účel.

Ruské raketové útoky na dunajské prístavy sa vyskytujú menej často. Pravdepodobne pre ich blízkosť k územiu štátov NATO – z Izmajilu je to k rumunským hraniciam len niekoľko sto metrov.

Nedeľňajší úspešný prielom ruskej blokády v Čiernom mori by mohol byť signálom pre medzinárodných prepravcov, že obnoviť prepravu z ukrajinských prístavov je pomerne bezpečné, konštatoval Forbes.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet