Na hlavný obsah

V Poprade štartuje 76. ročník Tatranského pohára. Zápasy budete môcť sledovať naživo aj na obrazovkách RTVS

O trofej zabojuje aj posledný slovenský a český majster.

V Poprade štartuje 76. ročník Tatranského pohára. Zápasy budete môcť sledovať naživo aj na obrazovkách RTVS
Foto: Facebook/HK Poprad, SaiPa, TASR, kol

Druhý najstarší turnaj v ľadovom hokeji v Európe napíše na severovýchode republiky už svoje 76. pokračovanie. Na Zimnom štadióne mesta Poprad zabojuje o trofej štvorica tímov vrátane organizátora HK Poprad.

Druhý slovenským zástupcom budú šampióni vlaňajšej extraligovej sezóny – HC Košice. Medzinárodný punc dáva turnaju účasť českého majstra HC Oceláři Třinec a fínskej SaiPy. Vlaňajšie prvenstvo nebude obhajovať Banská Bystrica.

Aj na obrazovkách RTVS si v úvodnom dueli turnaja zmerajú sily hokejisti fínskej SaiPy a Košíc. Do večerného stretnutia vykorčuľujú domáci Popradčania proti oceliarom z Třinca. Víťazi jednotlivých zápasov si nasledujúci deň zahrajú o celkové víťazstvo a putovný Tatranský pohár, porazení o tretiu priečku.

HK Poprad

Suverénne najviac štartov na najstaršom slovenskom hokejovom turnaji má na konte, pochopiteľne, domáci HK Poprad. Kamzíci dvihli naposledy nad hlavu Tatranský pohár v roku 2020, vlani skončili na poslednom štvrtom stupienku. Celkovo sa z triumfu tešili rovných desaťkrát (HC Tatry-Poprad, HC ŠKP PS Poprad, HK Tatravagónka ŠKP Poprad a HK Poprad) a štyrikrát pod menovkou HC Tatry.

Hoci ide o prípravu, líder popradskej ofenzívy Tomáš Záborský netají najvyššie ciele. „Myslím si, že to bude veľmi kvalitný turnaj. Zúčastní sa ho majster z Česka a aj zo Slovenska a fínsky klub. Diváci sa majú na čo tešiť. My pôjdeme od zápasu k zápasu a naším cieľom je sa zlepšovať a čo najlepšie sa pripraviť na začiatok ligy. Pred domácimi fanúšikmi by sme chceli tento turnaj vyhrať,“ uviedol jeden z asistentov kapitána pre oficiálny klubový web HK Poprad.

HC Košice

Deväťnásobní majstri Slovenska debutovali na turnaji v roku 1974 ešte pod názvom VSŽ Košice. Odvtedy sa zaradili k pravidelným účastníkom, ktorí sa v konečnom súčte postavili na najvyšší stupienok desaťkrát – naposledy v roku 2017.

Po kratšej odmlke sa oceliari na Tatranský pohár vracajú po štyroch rokoch. Pri svojej poslednej účasti v edícii 2019 obsadili v konkurencii šiestich tímov tretiu priečku.

HC Oceláři Třinec

Nielen Slovensko, ale aj Česko bude v Poprade reprezentovať aktuálny ligový majster krajiny. Oceliari z Třinca patria medzi najúspešnejšie české kluby poslednej dekády – majstrovský titul dvihli nad hlavu štyrikrát v rade za posledných päť rokov (ročník 2019/2020 sa pre pandémiu nedohral).

Pod úspechy klubu zo severovýchodu Čiech je podpísaná aj početná enkláva Slovákov. Na poste asistenta pôsobí Vladimír Országh, v aktuálnom menoslove hráčov zas nájdeme obrancu Martina Marinčina a útočníkov Libora Hudáčka, Vladimíra Draveckého, Marka Daňa, Viliama Čacha, Patrika Hrehorčáka, Miloša Romana a Richarda Pánika. V príprave dostal príležitosť aj osemnásťročný Adam Cedzo.

Doteraz štartoval Třinec na Tatranskom pohári trikrát. Premiéru si odbil v druhej edícii v roku 1931. Vtedy nieslo podujatie názov turnaj o Pohár Palace sanatoria Dr. Szontagha. Celkový triumf zaznamenali červeno-bieli v ročníku 2010. Pri poslednej účasti v roku 2016 skončili na striebornej priečke.

SaiPa

V úplne inej pozícii ako ostatní účastníci budú hokejisti fínskej SaiPy. Stály celok pôsobiaci vo fínskej najvyššej súťaži si na 76. ročníku Tatranského pohára odkrúti turnajovú premiéru.

Na súčasnej súpiske žlto-čiernych nefiguruje žiaden hráč spod Tatier. V nedávnej minulosti však dres SaiPy obliekal Kristián Pospíšil, Mário Grman, Matej Tomek, ale aj aktuálne Košičan Filip Krivošík i Popradčan Tomáš Záborský. Slovenskú vlajku však nájdeme pri mene Filipa Kaderu, ktorý je dátovým analytikom fínskeho celku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport