Na hlavný obsah

Vandali v Žiari nad Hronom ničia kontajnery na textil. Ak nepomôže zásah polície, nádoby z mesta odstránia

Kontajnery buď rozbíjajú alebo násilím otvárajú.

Vandali v Žiari nad Hronom ničia kontajnery na textil. Ak nepomôže zásah polície, nádoby z mesta odstránia
Vandali poškodzujú kontajnery na zber oblečenia. Foto: RTVS

Vandali v Žiari nad Hronom ničia kontajnery na textil a kradnú z neho oblečenie. Samospráva preto plánuje posilniť hliadky mestskej polície. Ak sa ich nepodarí zastaviť, kontajnery z mesta odstránia. Podľa mestskej polície vandali poškodili takmer polovicu kontajnerov v meste. Do vnútra sa snažia dostať poškodením zámky alebo rozbitím celého kontajnera.

„V prípade, že nejakým spôsobom prekonajú prekážku, to znamená, že buď ohnú dvierka, vylomia zámok, dopúšťajú sa svojím konaním vlastne trestného činu krádeže vlámaním,“ vysvetlil náčelník mestskej polície v Žiari nad Hronom Róbert Šiška.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Lukáš Urbašík:

Mestskí policajti posilnili svoje hliadky v okolí kontajnerov a situáciu monitorujú aj prostredníctvom kamerových záznamov. Podľa ich zistení by sa malo jednať o obyvateľov miestnej osady.

„Zásadným problémom je, že vo väčšine prípadov sa takéhoto konania dopúšťajú práve maloleté deti, ktoré v podstate nemajú deliktuálnu spôsobilosť a teda nemajú právnu zodpovednosť za svoje protiprávne konanie,“ pokračoval Šiška.

Mesto vie vďaka kontajnerom na textil vyzbierať až 50 ton oblečenia ročne, ktoré by inak skončilo na skládkach komunálneho odpadu.

„Vedia to veľmi efektívne likvidovať do pripravených kontajnerov a tým je samozrejme vytvorený priestor na to, aby sa toto šatstvo druhotne zhodnocovalo nejakým spôsobom,“ dodal vedúci kancelárie primátora Žiaru nad Hronom Martin Baláž. Ak budú zberné nádoby na oblečenie aj na ďalej terčom vandalom, mesto pristúpi k radikálnemu riešeniu – kontajnery z ulíc odstráni.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny