Na hlavný obsah

Veľká voda narobila škody v desiatkach obcí. Vo viacerých okresoch na Slovensku aktuálne hrozia povodne

SHMÚ vydal hydrologické výstrahy druhého a prvého stupňa pred povodňami.

Veľká voda narobila škody v desiatkach obcí. Vo viacerých okresoch na Slovensku aktuálne hrozia povodne
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vo viacerých okresoch na Slovensku hrozia povodne. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) v tejto súvislosti vydal hydrologické výstrahy druhého a prvého stupňa.

Výstrahy druhého stupňa pred povodňami vydali meteorológovia pre okresy Rožňava, Revúca a Rimavská Sobota. Predbežne platia do utorka (8. 8.) 10.00 h.

Hydrologické výstrahy prvého stupňa pred povodňami z trvalého dažďa platia do pondelka (7. 8.) 15.00 h pre okresy Spišská Nová Ves, Gelnica, Košice, Košice okolie-Bodva, Košice okolie-Hornád. V okresoch Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín a Liptovský Mikuláš platia výstrahy prvého stupňa pred povodňami z trvalého dažďa do 17.00 h.

Na mnohých miestach už počasie škody napáchalo. Ministerstvo vnútra od piatku 4. augusta do pondelka 7. augusta eviduje v 35 obciach vyhlásenie rôznych stupňov povodňovej aktivity. V 15 obciach aj naďalej pretrváva III. stupeň povodňovej aktivity.

Prívalové dažde už spôsobili škody

Obce, ktoré vyhlásili mimoriadnu situáciu najmä v okrese Rožňava (vyhlásených 13 stupňov povodňovej aktivity) a Revúca (vyhlásených 8 stupňov povodňovej aktivity) zasiahli výdatné prívalové dažde. Tie spôsobili rozvodnenie vodných tokov a zaplavenie voľných priestranstiev, miestnych komunikácií, pivníc, prízemí obydlí a iných budov.

„Spolu so stále platnými vyhlásenými stupňami povodňovej aktivity je na území Slovenskej republiky evidovaných 72 II. stupňov povodňovej aktivity a 16 III. stupňov povodňovej aktivity,“ informovalo ministerstvo vnútra.

Hydrologické výstrahy SHMÚ – pondelok 7. 8. 2023.
Hydrologické výstrahy SHMÚ – pondelok 7. 8. 2023.Foto: SHMÚ

V súčasnosti prichádza k stabilizácii situácie, pokračovaniu záchranných a zabezpečovacích prác a postupnému odvolávaniu stupňov povodňovej aktivity. Aktuálne je aj naďalej v platnosti hydrologická výstraha druhého stupňa Slovenského hydrometeorologického ústavu pre okresy Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava.

V prípade silných dažďov a zatopených cestných komunikácií platí pravidlo ich nevyužívania, ak to nie je nevyhnutné a ak nie je možné odhadnúť hĺbku vody. A to z dôvodu rizika straty kontroly nad vozidlom.

Situáciu priamo v okresoch postihnutých prívalovými dažďami sledovali štáby RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny