Na hlavný obsah

B. Kollár: Polícia musí mať zviazané ruky zákonom, ale pri vyšetrovaniach rozviazané (rozhovor)

Predseda Sme rodina nesúhlasí s tým, že by mala byť polícia odpolitizovaná.

B. Kollár:  Polícia musí mať zviazané ruky zákonom, ale pri vyšetrovaniach rozviazané (rozhovor)
Na snímke predseda strany Sme rodina Boris Kollár. Foto: RTVS

Hnutie Sme rodina chce pokračovať v podpore rodín. „Robíme to cez rodičovský bonus, ktorý by sme chceli v budúcom roku zdvojnásobiť, keď sa dostaneme do parlamentu. Aby mali rodičia poďakovanie za výchovu detí pre štát,“ uviedol Boris Kollár v rozhovore pre RTVS. Strana chce, aby si rodiny udržali štandard aj v ťažkých časoch.

V otázke obnoviteľných zdrojov preferuje Sme rodina vodné a solárne elektrárne. „Osobne by som do vetra moc nešiel, je to obrovský vizuálny smog. Keď idete z Rakúska na Slovensko, tak to je les vrtúľ a človek sa s tým nevie vysporiadať. Je to pre osoby deprimujúce,“ myslí si Kollár

Predseda Sme rodina tiež v rozhovore vyjadril nesúhlas s výrokom, že polícia by mala byť odpolitizovaná. „Musí mať ruky zviazané zákonom, ale pri vyšetrovaní rozviazané ruky,“ vysvetlil. Viac o programe strany sa dozviete v rozhovore nižšie.

Celý rozhovor si môžete pozrieť tu:

Vysielame stanoviská a názory politických strán a politických hnutí, ktoré sú súčasťou volebnej kampane pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky. Ich vyjadrenia nemožno považovať za stanoviská a názory RTVS.

Ak by ste mali vybrať niečo z programu vašej strany, na ktorú oblasť verejného života sa sústreďujete najviac?

Rozhodne je to podpora rodín, rodinná politika.

Žijeme v období, kedy rastú životné náklady, stúpajú ceny energií, tovarov, služieb aj hypotéky. Ako tu vidíte úlohu štátu? Ako by mal pomôcť ľuďom?

Štát by mal mať nezastupiteľnú úlohu v tom, keď sú mimoriadne krízy a musí pomáhať. My sme to robili v rámci podpory a dotovania elektrickej energie. Mali sme suverénne najlacnejšiu elektrickú energiu aj napriek obrovským cenám v Európskej únii. Takisto sme ich podporovali pri kurzarbeite. Som presvedčený, že v týchto ťažkých časoch musí štát zasiahnuť.

Ak si osobitne všimneme skupinu sociálne slabších občanov, dôchodcov a mladé rodiny, mal by štát zvýšiť podporu týmto skupinám?

Rozhodne áno, robíme to cez rodičovský bonus, ktorý by sme chceli v budúcom roku zdvojnásobiť, ak sa dostaneme do parlamentu. Aby mali rodičia poďakovanie za výchovu detí pre štát. Rovnako sa pripravujeme aj na podporu mladých rodín, naša poslankyňa Petra Krištúfková priniesla veľa zákonov, ktoré im pomohli.

Teraz sa zvyšuje rodičovský príspevok, zvýšili sme prídavky na deti, urobili sme náhradné výživné. Urobili sme veľmi veľa krokov k tomu, aby sa rodiny vedeli udržať na nejakom štandarde, aby sme vedeli prežiť aj v tých ťažkých časoch. Som presvedčený, že sa to dá. Máme pripravený program tak, aby sme im pomohli.

Tak sa posuňme ďalej a pozrime sa na justíciu, pretože tou otriasli viaceré medializované prípady v uplynulých rokoch. Čo treba urobiť na úplné odpolitizovanie nielen súdov, ale aj polície a prokuratúry?

Súdy sú úplne odpolitizované. Máme tu delenie moci na výkonnú, to je vláda, ústavnú to je parlament a potom súdnu, čo je justícia. Prokuratúra a súdy sú absolútne odpolitizované. Vy tu zaraďujete aj políciu. Polícia nemôže byť odpolitizovaná, musí mať zviazané ruky zákonom, ale musia mať rozviazané ruky pri vyšetrovaniach.

Polícia jasne spadá pod výkonnú moc, kde je jej šéfom minister a ten spadá pod vládu. Nerešpektujem to, že by to malo byť postavené mimo a malo by to byť mimo politiky. Musí tam byť dozor politikov.

Už viac ako rok a pol trvá ruská vojenská agresia na Ukrajine. Malo by podľa vašej strany Slovensko naďalej podporovať a pomáhať našim východným susedom?

Rozhodne áno. Mali by sme im pomáhať, či humanitárne alebo vojensky. Toto robíme a za toto budeme vždy bojovať.

Čo by urobila vaša vláda, ak by ste boli po nadchádzajúcich voľbách vo vláde, aby ste prispeli k vyjednávaniu o mieri na Ukrajine?

Slovensko môže tomu prispieť len tým, že bude podporovať Ukrajinu, aby vyhrala ten svoj boj a mohli nastoliť mier.

Slovensko je členom Európskej únie aj Severoatlantickej aliancie. Ako by ste charakterizovali zahraničnopolitické priority Slovenska z pohľadu vašej strany?

Naďalej zostať v tomto priestore, ukotvenie na západnej civilizačnej sfére, Európska únia a euroatlantické štruktúry. To je pre nás prioritné a samozrejme triezve pohľady smerom na východ, na Čínu, na Rusko a na Blízky východ a podpora Ukrajiny.

Zdravotníctvo a jeho problémy sú často na pretrase. Aby sa zlepšila zdravotná starostlivosť o pacienta, čo by ste zmenili?

Rozhodne treba urobiť niečo na poli zdravotníctva, preto sme nezahlasovali za stratifikáciu, ktorá sa ukázala ako veľmi zle pripravená. Vidíte, ako to vybuchlo s ambulanciami.

Vtedy sme podporili a držali sme stranu odborárom, regiónom, županom a primátorom, ktorí nás prosili, aby sme toto zapracovali do reformy. To sa neudialo, a preto sme reformu nepodporili. Keby sa to tam zapracovalo, dnes nemáme problém s ambulanciami. Myslím si, že treba počúvať ľudí, ktorí sú z regiónov, tiež odbornú lekársku a zdravotnícku verejnosť. Vtedy sa dajú prijímať zmysluplné a zdravé zákony.

Slovensko trpí aj na nedostatok lekárov. Najmä mladí lekári odchádzajú do zahraničia. Ako ich motivovať, aby ostávali na Slovensku?

Zoberte si dnes nemocnicu v 21. storočí ako sú Bory. Každý, kto tú nemocnice navštívi, vidí, ako je to vnútri logicky usporiadané, aké sú tam technológie a najmodernejšie prístroje. V takom prostredí chcú mladí ľudia a lekári pracovať. Nepotrebujú odísť do zahraničia, kde budú mať určite trošku nižší štandard ako na tých Boroch, lebo to je úplne nová nemocnica.

Týmto ich treba stimulovať, uviesť ich do takýchto priestorov, nemocníc. Toto by som dal za príklad, takto by malo vyzerať zdravotníctvo. Zároveň by som ich stimuloval tak, ako v Čechách, napríklad pridelením služobných bytov.

Prejdime k ekonomike. Vo verejných financiách výrazne vzrástol dlh. Ekonómovia zdôrazňujú nutnosť prijať úsporné opatrenia. Ako to vníma a aké kroky má pripravené vaša strana?

Treba robiť úsporné opatrenia v dvoch krokoch, úspory a zároveň by som zvyšoval oligopolné a monopolné dane. Videli sme, ako sme zdanili Slovnaft. Myslím si, že banky mali tiež teraz nad zisky, nie sú ochotné sa podeliť, sadnúť si s nami a rokovať o nejakej kompenzácii vysokých úrokov pre hypotekárne úvery, pre mladých ľudí, ktorí si pobrali tieto úvery. Budeme musieť prísť s týmto krokom, že ich výnimočne zdaníme.

Čiže, čo vám je bližšie, zvyšovať dane alebo šetriť na výdavkoch štátu?

Oboje, šetriť na výdavkoch štátu a zvyšovať oligopolné a monopolné dane.

Podnikatelia upozorňujú, že v niektorých odvetviach Slovensko stráca konkurenčnú schopnosť zahraničným firmám, ako zlepšiť to podnikateľské prostredie na Slovensku?

Odbúravať byrokraciu, pritiahnuť zahraničné investície, lebo na tie sa nabaľujú ďalšie príležitosti. Tým vieme stimulovať slovenských podnikateľov. Potrebujeme tiež budovať infraštruktúru a to sú cesty a železnica.

V niektorých odvetviach chýba už aj pracovná sila. Do akej miery by sa malo uľahčiť zamestnávanie cudzincov?

To máme vyriešené teraz v rámci Ukrajiny, prijali sme taký zákon, že všetci, ktorí prídu z Ukrajiny, majú rovnaké práva a možnosť sa zamestnať ako Slováci. Majú okamžite sociálne číslo a môžu sa zamestnať. Myslím si, že veľmi veľa ľudí z Ukrajiny sa u nás aj zamestnalo.

Čo sa týka tretích strán, tam by som bol opatrnejší, umožňoval by som to urýchlene robiť len v prospech tých vybratých segmentov, kde nám chýbajú odborníci. Bavíme sa napríklad o zdravotníctve, tam by som púšťal len vybratých odborníkov.

Nemali by sme obísť ani tému životného prostredia. Aké plány a aké ciele ste si stanovili pre túto oblasť?

Budeme podporovať zastavenie uhlíkovej stopy, aby sme ju nahradili, zneutralizovali alebo vyrovnali. Myslím si, že Európska únia to rozbehla správnym smerom a my to podporujeme. Nie som zástancom vyľudňovania národných parkov od ľudí, patria do tých parkov, týmto smerom nechceme ísť.

Som za to, aby sme udržali prírodu a zemeguľu čistú nielen pre naše deti, ale aj vnukov. Uhlíkovú stopu musíme zastaviť a musíme vyrábať a začať sa správať tak, aby sme to vyrovnávali. Treba sadiť lesy, ísť ekologickejšou výrobou, používať ekologické prostriedky, toto podporujeme.

Na Slovensku sa vyrába elektrina prevažne z jadra. Má podľa vás štát podporovať väčšie zapojenie obnoviteľných zdrojov?

Myslím si, že to štát podporuje. Máme tu vodné a solárne elektrárne. Osobne by som do vetra moc nešiel, je to obrovský vizuálny smog. Keď idete z Rakúska na Slovensko, tak to je les vrtúľ a človek sa s tým nevie vysporiadať. Je to pre osoby deprimujúce, skôr by som išiel do jadra, ktoré nemá žiadnu uhlíkovú stopu, je to ekologická, čistá energia.

Ako vaša strana vníma postupný prechod na jazdu v elektromobiloch?

To je fakt, ktorý musíme rešpektovať. Upozorním na to, že keby sme dnes nahradili všetky autá za elektromobily, tak by nám skolabovala elektrická sieť. Potrebujeme vybudovať ešte jednu jadrovú elektráreň, aby sme pokryli možnosť vôbec tie autá nabiť elektrickou energiou. Musíme dobudovať sieť a zdroj.

Ako vyrovnať výrazné rozdiely medzi regiónmi?

Diaľnice, cesty a železnice. Tým môžeme priniesť ďalšie rozvojové plány. Do tých oblastí vieme priniesť nové investície a fabriky ako sa teraz buduje napríklad Volvo. Sú to veľké príležitosti a je to jediná cesta, ako sa k tomu dostať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko