Na hlavný obsah

Čínski hackeri ukradli desaťtisíce e-mailov amerického ministerstva

Správu oznámil zamestnanec amerického Senátu.

Čínski hackeri ukradli desaťtisíce e-mailov amerického ministerstva
Ilustračný obrázok Foto: Unsplash

Čínskym hackerom, ktorí tento rok prelomili e-mailovú platformu spoločnosti Microsoft, sa podarilo ukradnúť desaťtisíce e-mailov z účtov amerického ministerstva zahraničia. Agentúre Reuters to oznámil nemenovaný zamestnanec amerického Senátu, ktorý sa zúčastnil na brífingu predstaviteľov rezortu diplomacie.

Z desiatich účtov ministerstva zahraničných vecí bolo odcudzených 60 000 e-mailov, uviedol nemenovaný zamestnanec. Deväť z desiatich zasiahnutých predstaviteľov ministerstva zahraničných vecí pracovalo v úseku pre východnú Áziu a Tichomorie a jeden pre Európu, uviedol pracovník s odvolaním sa na podrobnosti z brífingu.

Americké úrady a spoločnosť Microsoft v júli uviedli, že hackeri napojení na čínsky štát od mája získali prístup k e-mailovým účtom približne 25 organizácií, vrátane ministerstiev obchodu a zahraničia USA. Rozsah kompromitácie zostáva nejasný.

Obvinenie USA, že za útokom stojí Čína, zhoršilo už tak napäté vzťahy medzi krajinami. Peking vinu odmieri.

Zamerali sa na systémy Microsoft

Osoby z ministerstva zahraničia, ktorých účty boli kompromitované, sa väčšinou zameriavali na úsilie v oblasti indo-pacifickej diplomacie. Hackeri podľa stredajšieho (27.9.) brífingu získali tiež zoznam obsahujúci všetky e-maily ministerstva.

Rozsiahly hackerský útok opätovne zameral pozornosť na významnú úlohu spoločnosti Microsoft v poskytovaní IT služieb americkej vláde. Podľa úradníkov, ktorí sa zúčastnili brífingu, začalo ministerstvo zahraničia v rámci opatrení na ochranu svojich systémov prechádzať na „hybridné“ prostredie s viacerými dodávateľskými spoločnosťami a zlepšilo zavádzanie viacfaktorového overovania.

Podľa brífingu hackeri kompromitovali zariadenie inžiniera spoločnosti Microsoft, čo im umožnilo preniknúť do e-mailových účtov ministerstva zahraničia.

Microsoft po týchto narušeniach čelí kritike za svoje bezpečnostné postupy. Firma uviedla, že hackerská skupina nazvaná Storm-0558 prenikla do webového e-mailového účtu, ktorý beží na firemnej službe OutLook.

Hovorca Microsoftu sa k brífingu v Senáte bezprostredne nevyjadril. Ministerstvo zahraničných vecí neodpovedalo na správu so žiadosťou o komentár.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet