Na hlavný obsah

Na Ukrajinu pricestoval šéf NATO. Prezident Zelenskyj žiada o ďalšiu protivzdušnú obranu

Ide o vopred neohlásenú návštevu.

Na Ukrajinu pricestoval šéf NATO. Prezident Zelenskyj žiada o ďalšiu protivzdušnú obranu
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok (28.9.) stretol s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, ktorý pricestoval na návštevu Kyjeva. Zelenskyj pri tejto príležitosti požiadal o ďalšie systémy protivzdušnej obrany a vstup Ukrajiny do NATO označil za otázku času. Informovala o tom agentúra AFP.

Generálny tajomník podľa Zelenského prisľúbil, že vyvinie úsilie, aby zmobilizoval členské krajiny NATO v záujme ďalšieho posilnenia protivzdušnej obrany Ukrajiny, ktorá čelí takmer neustálym dronovým a raketovým útokom Ruska.

„Musíme túto zimu prekonať spoločne, aby sme chránili našu energetickú infraštruktúru a životy ľudí,“ povedal Zelenskyj na spoločnej tlačovej konferencii so Stoltenbergom.

„Je len otázkou času, kým sa Ukrajina stane de jure členom aliancie,“ pokračoval Zelenskyj. „Robíme všetko pre to, aby sme tento čas skrátili,“ dodal.

Stoltenberg vo štvrtok pricestoval na vopred neohlásenú návštevu Kyjeva. Ukrajinské sily podľa jeho slov – v rámci svojej pokračujúcej protiofenzívy – postupne získavajú späť ďalšie územia okupované Ruskom, píše na svojom webovom portáli denník The Guardian.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet