Na hlavný obsah

Slovákom sa v USA darí, povedali to prezidentke Čaputovej. V New Yorku jej patrí jedno prvenstvo

Stretla sa tiež so študentmi.

Slovákom sa v USA darí, povedali to prezidentke Čaputovej. V New Yorku jej patrí jedno prvenstvo
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR/Jakub Kotian

Slovákom žijúcim v Spojených štátoch sa darí. Vyplýva to z ich vyjadrení po tom, keď ich v New Yorku navštívila prezidentka Zuzana Čaputová. Stala sa prvou slovenskou hlavou štátu, ktorá zavítala do tamojšieho kostola našich krajanov.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa stretla s členmi slovenskej komunity okolo newyorského Kostola svätého Jána Nepomuckého. Pred vstupom do chrámu ju krajania v krojoch privítali chlebom a soľou.

Ako prvá čelná predstaviteľka našej krajiny sa na americkej pôde zúčastnila na slovenskej omši a americkí Slováci si jej návštevu uctili hymnou.

Návšteve prezidentky Zuzany Čaputovej v USA sa vo vysielaní Rádia Slovensko venoval redaktor RTVS Michal Dzúrik:

Michal Dzúrik (18. 9. 2023)

Zuzana Čaputová povedala, že uprostred Manhattanu objavila kus našej krajiny. „Bolo to ľudsky veľmi milé a príjemné, pretože si to ľudia, ktorí žijú v Spojených štátoch amerických, niektorí už dokonca desiatky rokov, napriek tomu sledujú dianie na Slovensku. Zaujímajú sa, skvele reprezentujú našu krajinu v zahraničí,“ uviedla hlava štátu.

Slovenskú komunitu v Newarku stmeľuje farár Štefan Hanus. Do USA prišiel z Košíc v roku 2003 a okrem omší kreuje spoločnú identitu krajanov aj cez organizovanie koncertov a iných podujatí.

„To spektrum je pomerne vyvážené. Nie sú tu iba starí, ale zase ani iba mladí. Tí, ktorí tu prichádzajú, aj si tu posedia, aj sa tu zabavia, vymieňať si skúsenosti, rady zo života, do zamestnania, ak sú nejaké možnosti,“ povedal Hanus.

Stretla sa aj so študentmi

Zuzana Čaputová sa stretla tiež so slovenskými študentmi. V New Yorku, navštevujú univerzity a zhovárala sa s miestnymi učiteľkami slovenčiny. Oblasť má pod palcom riaditeľka Českého a slovenského jazykového centra Monika Kovalčíková.

„Máme v škole deti od veku šesť do 18 rokov. Zameriame sa na výučbu slovenčiny Popri tom sa deti učia aj iné predmety ako vlastiveda, dejepis, prírodoveda. Veľkú obľubu má tanečný súbor Limo Ráčik. Prostredníctvom nášho programu jazykového a kultúrneho prinášame deťom a slovenským ľuďom žijúcim v Spojených štátoch kus domova a budeme naďalej radi propagovať a sprostredkovávať,“ uviedla Kovalčíková.

Monika Kovalčíková upozorňuje, že o výučbu slovenčiny je čoraz väčší záujem a viaceré deti skončili na čakacej listine. Na hodiny chodia aj žiaci, ktorých rodičia už jazyk neovládajú. Cez potomkov však chcú puto s vlasťou udržať pevné.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet