Na hlavný obsah

Smer-SD obvinil policajných funkcionárov z manipulovania vyšetrovaní či sexuálneho obťažovania. Dôkazy však nepredložil

Policajný prezident sa vyjadrí budúci týždeň.

Smer-SD obvinil policajných funkcionárov z manipulovania vyšetrovaní či sexuálneho obťažovania. Dôkazy však nepredložil
Záber z tlačovej besedy Smeru z 15. septembra 2023. Foto: RTVS

Manipulovanie vyšetrovania citlivých káuz či dokonca sexuálne obťažovanie. S týmito obvineniami proti funkcionárom policajnej inšpekcie prišiel opozičný Smer. Dôkazy však strana nepredložila, len útržky z nahrávok a dokumentov. Policajný prezident sa vyjadrí začiatkom budúceho týždňa.

Funkcionár Úradu inšpekčnej služby Pavol Ďurka mal podľa Smeru inštruovať kajúcnika Petra Petrova, ako má vypovedať. A to v prípade Rozuzlenie, v rámci ktorého skončili s obvineniami viacerí čelní predstavitelia bezpečnostných zložiek.

„On mu dáva presné pokyny, že čo má hovoriť. Pán generálny prokurátor, nehnevajte sa na mňa, ja viem, že to nemáte rád, hovorím to teraz verejne, ale tu máte dôkaz na dôkaz, že tento človek musí ísť okamžite do väzby,“ uviedol predseda Smeru Robert Fico.

„Generálna prokuratúra nebude v čase vrcholiaceho predvolebného boja reagovať na výroky jednotlivých politikov či politických strán. Vo vami uvedenej veci koná Krajská prokuratúra Bratislava, keďže ide o živú vec, nie je možné poskytovať bližšie informácie,“ uviedla v stanovisku Generálna prokuratúra.

Smer síce prišiel s nahrávkou, zverejnil však len jej útržky a nie celé znenie. Zároveň nie je jasné, odkiaľ ju politici majú. V minulosti postupovali sociálni demokrati rovnako, viaceré médiá preukázali, že si obsah nahrávok vysvetlili po svojom. Samotný policajný prezident prisľúbil, že sa vyjadrí začiatkom budúceho týždňa.

Obvineniam zo strany Smeru sa v reportáži venoval redaktor RTVS Ivan Tománek:

Smer poukázal aj na prepojenie

Policajná inšpekcia má podľa Smeru aj politické prepojenie. Konkrétne cez funkcionára Juraja Svitoka. Jeho manželka je na kandidátke strany Demokrati.

„Chceme vám ukázať sťažnosť, ktorú podala na tohto Svitoka pani Santusová. Požil alkoholické nápoje a ako ženatý muž vo vzťahu k mojej osobe ako služobne podriadenej kolegyni uskutočnil voči mne impertinentné návrhy,“ povedal Fico.

Diana Santusová viedla na inšpekcii tím Oblúk, ktorý obvinil vyšetrovateľov NAKA tzv. Čurillovcov z manipulácie svedkov v kauzách. Neskôr bola podozrivá z protiprávneho konania. Poslali ju na detektor, čo odmietla, následne ju preradili na iné miesto.

„Ňou oznámené skutočnosti, ktoré sa mali udiať v lete 2022, oznámila až po tom, ako jej bolo doručené toto pre ňu negatívne rozhodnutie nadriadeného, ktorého priamo obvinila z ňou spomínaného konania, čo preukazuje zjavnú účelovosť jej konania,“ uviedol rezort vnútra.

„My sa nezľakneme týchto zastrašovaní, ktoré tu voči nám a našej rodine robíte,“ povedala kandidátka za stranu Demokrati a manželka policajta Natália Svítková.

„Ja som sa snažil nejakým spôsobom získať informácie o tomto prípade, nemôžem o nich samozrejme verejne hovoriť, ale tak, ako to tradične býva, pán Fico hrubo klame, a to nie je prvý prípad,“ dodal premiér Ľudovít Ódor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko