Na hlavný obsah

V niektorých obciach pri Banskej Bystrici prevažujú „cezpoľní“ voliči nad domácimi

Sú to najmä chalupárske a turistické lokality.

V niektorých obciach pri Banskej Bystrici prevažujú „cezpoľní“ voliči nad domácimi
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Jaroslav Novák

V niektorých obciach pri Banskej Bystrici v počte odovzdaných hlasov prevyšujú voliči s hlasovacími preukazmi nad tamojšími obyvateľmi. Sú to najmä chalupárske a turistické lokality.

„My sme zástupcovia z Bratislavy, z Národného onkologického ústavu. Povinne máme vybavené voličské preukazy a sme odhodlaní ísť voliť,“ uviedla jedna z návštevníčok oblasti.

Nachádzame sa v obci Donovaly, ktorá je známa rekordnou volebnou účasťou. Počas predošlých parlamentných volieb prišlo k volebnej urne okolo 600 ľudí, čo je trikrát viac ako domácich obyvateľov.

Téme sa v spravodajstve RTVS venoval redaktor Jozef Kubánek:

,,Môžem povedať, že zatiaľ máme viac na hlasovací preukaz ako domácich. Zatiaľ to vyzerá tak, že bude hojná účasť cezpoľných. Turisti sa zastavia, cyklisti, mali sme tu dnes už aj cyklistov, majú tu výlet na Donovaly,“ priblížila predsedníčka volebnej komisie v Donovaloch.

Špecifickým prípadom je aj obec Motyčky. ,,Ako sme mohli vidieť pred chvíľou, už polovica bola mimo občanov našej obce. Je tu malý počet obyvateľov a je tu podstatná časť takých starých domov, kde sú viac-menej chatári alebo takíto cezpoľní,“ vysvetlil podpredseda volebnej komisie v obci Motyčky Alan Behanovský.

,,My tu máme chatu a vybavili sme si hlasovacie preukazy, aby sme tu mohli prísť odvoliť. Záleží nám na budúcnosti, čo sa bude diať s touto krajinou,“ objasnila jedna z respondentiek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko