Na hlavný obsah

Zo špičkového domestika víťaz Grand Tour. Vueltu ovládne Sepp Kuss

Na stupni pre víťazov ho doplnia tímoví kolegovia.

Zo špičkového domestika víťaz Grand Tour. Vueltu ovládne Sepp Kuss
Cyklisti tímu Jumbo-Visma. Foto: Twitter/A Pie de Puerto

Americký cyklista Sepp Kuss vyhrá 78. ročník pretekov Vuelta a Espana. Jazdec stajne Jumbo-Visma sa udržal na čele aj po 20. etape, poslednej, ktorá ešte mohla zamiešať celkovým poradím. Na spečatenie triumfu mu stačí prísť v nedeľu do cieľa v Madride.

Na druhom a treťom mieste skončia jeho tímoví kolegovia Jonas Vingegaard z Dánska a Primož Roglič zo Slovinska. Jumbo tak vyhrá všetky tri Grand Tours v sezóne. Na Gire oslavoval úspech Roglič, na Tour druhýkrát po sebe Vingegaard, obom pomáhal práve Kuss.

Víťazom 20. etapy Poels

Sobotňajšiu (16. 9.) etapu z Manzanaresu El Real do Guadarramy (207,8 km) vyhral po úniku a špurte pätice Holanďan Wout Poels. Pretekár Bahrajnu-Victorious preťal cieľ v čase 4:59:29 hodiny, keď na páske zdolal Belgičana Remca Evenepoela (Soudal-QuickStep), tretí finišoval domáci Pelayo Sanchez z tímu Burgos-BH.

Dvadsaťdeväťročný Kuss v nedeľu zaznamená najväčšie víťazstvo vo svojej kariére. Špičkový vrchár je v Jumbe od roku 2018 a doteraz pracoval ako elitný domestik pre Vingegaarda, Rogliča a ďalších lídrov holandského tímu.

Dokopy sa predstavil na dvanástich Grand Tours, trikrát vyhral etapu a jeho najlepšie umiestnenie v celkovom poradí bola doteraz ôsma priečka v roku 2021 na Vuelte, ktorú vtedy vyhral Roglič. Tento rok sa dostal do červeného dresu vo 8. etape a už ho nevyzliekol. Najbližší konkurenti boli paradoxne jeho dvaja tímoví kolegovia, ktorí išli do pretekov ako spoloční lídri.

Dlho tak nebolo známe, ako vedenie Jumba rozlúskne situáciu, no nakoniec dostal šancu Kuss. V celkovom poradí má pred záverečným dňom náskok 17 sekúnd pred Vingegaardom, Roglič stráca 1:08 minúty. Ostatní súperi takmer štyri minúty a viac.

Sobotňajšia etapa bola najdlhšia v tohtoročnom itinerári a pretekárov čakalo až desať stúpaní 3. kategórie a celkovo 4361 výškových metrov. Očakával sa veľký boj o pozície v úniku a ten sa rozpútal hneď po štarte.

Aktívny bol opäť Remco Evenepoel i jeho tím Soudal-QuickStep, no na etapový triumf si brúsili zuby aj ďalší a tak sa po úvodnom kopci vytvoril veľký únik s 31 pretekármi. QuickStep v nej mal štvoricu, troch zástupcov Lotto Dstny i AG2R.

Nik z cyklistov v úniku nemohol ohroziť popredné priečky v celkovom poradí a tak pelotón, na čele s pretekármi Jumba, nechal skupinu odísť. Jej náskok sa po 50 km dostal nad päť a 50 km pred páskou nad osem minút. Dovtedy sa situácia príliš nemenila a nejazdilo sa na čele ani v balíku.

Rozhodnúť musela cieľová fotografia

Prvé vážnejšie ataky príliš na ôsmom stúpaní Alto de Robledondo, čím sa zvýšilo tempo vedúcej skupiny, z ktorej začali odpadávať prví pretekári. O víťazovi však nerozhodol ani záverečný kopec Alto San Lorenzo de El Escorial, ktorý meral 4,5 km s priemerným sklonom 6,5 %, no maximami nad 12 %.

Na ňom zaútočili Poels a Lennert Van Eetvelt (Lotto Dstny) a najväčší favorit Evenepoel v ostrom stúpaní začal strácať. K dvojici sa pod vrcholom kopca pripojil aj Marc Soler (SAE Team Emirates) a za nimi išiel Pelayo Sanchez. Štvorica sa v zjazde spojila a miernu stratu si dolepil aj Evenepoel.

Do záverečnej rovinky tak prišla pätica pokope a o triumf si to rozdali v hromadnom finiši. V ňom išiel do dlhého špurtu Poels, no na posledných metroch ho dostihol Evenepoel a cieľom prešli takmer naraz.

Cieľová fotografia nakoniec ukázala, že prvý ho preťal holandský pretekár Bahrajnu-Victorious. Medzi súpermi v Top10 celkového poradia sa nakoniec nebojovalo a do cieľa prišli spolu asi 10 minút za víťazom, Kuss, Vingegaard a Roglič v spoločnom objatí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport