Na hlavný obsah

Opozícia reaguje na koaličnú zmluvu Smeru, Hlasu a SNS: Chýbajú v nej dôležité veci, myslí si líder PS Šimečka

Opozícia kritizuje aj podpis koaličnej zmluvy.

Opozícia reaguje na koaličnú zmluvu Smeru, Hlasu a SNS: Chýbajú v nej dôležité veci, myslí si líder PS Šimečka
Zľava predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini, predseda Smer-SD Robert Fico a predseda strany SNS Andrej Danko. Foto: TASR/Martin Baumann

Opozičné strany kritizujú podpis koaličnej zmluvy medzi Smerom, Hlasom a SNS. V parlamente chcú dohliadať na schvaľovanie zákonov. Politológ si myslí, že nový kabinet by mal dostať 100 dní na to, aby ukázal, akým spôsobom bude vládnuť.

Líder progresívneho Slovenska Michal Šimečka tvrdí, že v koaličnej zmluve chýbajú predvolebné sľuby budúcich vládnych strán, ako napríklad nižšie ceny potravín, či opatrenia pre dôchodcov. „Nehovoriac, že by tam mala byť nejaká ambícia zlepšiť naše zdravotníctvo, posunúť dopredu vzdelávanie. Čiže už z tých prvých náznakov mám obavy, že to bude vládna koalícia, ktorej pôjde predovšetkým o to, aby ochránila svojich vlastných ľudí pred vyšetrovaním,“ dodal Šimečka.

„My si nerobíme žiadne ilúzie o tom, ako títo traja páni budú vládnuť. Vieme, že za ich éry bol zavraždený novinár so svojou snúbenicou, vieme ako ovplyvňovali rôzne vyšetrovania, ako zametali kauzy pod koberec,“ povedal člen predsedníctva hnutia OĽaNO a priatelia Michal Šípoš.

Opozičným stranám a ich kritike koaličnej zmluvy sa venoval redaktor RTVS Jakub Horáček:

Opozičné strany chcú v parlamente vytvoriť silný blok. „Momentálne samozrejme prebiehajú diskusie medzi Progresívnym Slovenskom a aj KDH, aby sme sa koordinovali pri schvaľovaní jednotlivých návrhov zákonov,“ prezradil podpredseda strany SaS Branislav Grőhling.

Kresťanskí demokrati považujú zmluvu za interný dokument trojkoalície. Zaujímať ich bude najmä jej program. „Počkáme si na vyhlásenie vlády a personálne obsadenie jednotlivých ministerstiev. Keď budú verejnosti známe tieto informácie, potom ako hnutie zaujmeme jasný postoj,” zaznelo v stanovisku strany KDH.

Opozícia môže mať podľa politológia v parlamente silné slovo

Politológa neprekvapuje kritika opozičných strán. Myslí si však, že nový kabinet by mal od opozície dostať aspoň 100 dní.

„Opoziční poslanci sa budú snažiť predložiť niečo na rokovania, dokonca pretlačiť cez Národnú radu, ale vzhľadom na to, že koalícia si určite dá do koaličnej zmluvy, že opozičné návrhy sa nebudú len tak schvaľovať,” povedal politológ z Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík.

Politológ dodáva, že opozícia môže mať v parlamente silné slovo. Koalícia bude mať totiž len krehkú nadpolovičnú väčšinu, 79 poslancov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko