Na hlavný obsah

Počet obetí zemetrasenia v Afganistane stúpol na tisíce

Poškodených alebo zničených bolo 1 329 domov.

Počet obetí zemetrasenia v Afganistane stúpol na tisíce
Zemetrasenie v Afganistane - ilustračná snímka. Foto: Twitter/UNICEFAfg

Počet obetí sobotňajšieho (7. 10.) zemetrasenia na západe Afganistanu stúpol na 2 445, uviedla v nedeľu (8. 10.) agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady. Afganské médiá podľa agentúry DPA informujú o takmer 2 500 obetiach a dvoch tisíckach ranených. Predchádzajúca bilancia hovorila o 2 053 mŕtvych a 9 240 ranených. Zemetrasenie je tak jedno z najsmrteľnejších v krajine za posledných 20 rokov.

Afganskú provinciu Herát zasiahlo v sobotu niekoľkonásobné zemetrasenie. Podľa americkej geologickej služby USGS malo jedno z nich silu až 6,3 stupňa. Otrasy boli cítiť aj v susednom Iráne. Miestni obyvatelia podľa agentúr hovorili o desiatkach otrasov.

Hovorca ministerstva pre katastrofy agentúre Reuters zaslal správu, že počet mŕtvych stúpol na 2 445 osôb, ale počet ranených bol preskúmaný a je ich „viac ako 2000“. Predtým hovoril o 9 240 ranených.

V Heráte po zemetrasení vypadlo telefónne spojenie, čo sťažuje získanie podrobných informácií z postihnutých oblastí, upozornila AP. Videá na sociálnych sieťach ukazujú stovky ľudí v uliciach pred ich domami a úradmi v meste Herát. Vládnuce hnutie Taliban vyzvalo miestne organizácie, aby čo najskôr dorazili do oblastí postihnutých zemetrasením a pomohli odviezť zranených do nemocnice, poskytli prístrešie ľuďom bez domova a doručili potraviny tým, ktorí prežili. Bezpečnostné zložky by mali využiť všetky svoje zdroje na záchranu ľudí uväznených pod troskami.

Herát je považovaný za kultúrnu metropolu Afganistanu. V provincii podľa údajov Svetovej banky žije 1,9 milióna obyvateľov.

V oblasti sa stýkajú arabská, indická a euroázijská zemská doska a dochádza tu k silným zemetraseniam opakovane. V júni 2022 zasiahlo zemetrasenie hornatú oblasť na východe krajiny a zahynulo pri ňom najmenej 1 000 ľudí a zhruba 1 500 bolo zranených. Stalo sa tak najsmrteľnejším zemetrasením v krajine za posledných 20 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet