Na hlavný obsah

Premiér Fico sa chystá do Bruselu: Všestranná pomoc Ukrajine podľa neho neznamená dodávky zbraní

Šimečka si myslí opak.

Premiér Fico sa chystá do Bruselu: Všestranná pomoc Ukrajine podľa neho neznamená dodávky zbraní
Na snímke predseda strany Smer-SD Robert Fico. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Slovensko bude podporovať Ukrajinu a bude jej poskytovať všestrannú pomoc. Vyplýva to zo stanoviska SR k samitu EÚ, ktoré vo štvrtok (26. 10.) schválil parlamentný výbor pre európske záležitosti. Na samite EÚ v Bruseli, ktorý sa uskutoční vo štvrtok a piatok (27. 10.), ho bude tlmočiť premiér Robert Fico (Smer-SD).

Všestranná pomoc podľa premiéra nezahŕňa dodávky zbraní. „Ako predseda vlády budem podporovať nulovú vojenskú pomoc Ukrajine,“ skonštatoval. Vládny kabinet je podľa neho pripravený poskytovať humanitárnu pomoc.

Predseda PS a člen parlamentného výboru pre európske záležitosti Michal Šimečka si myslí, že všestranná pomoc zahŕňa aj vojenskú pomoc. „Nie som jazykovedec, ale neviem si predstaviť, ako môže niekto slovo všestranný vykladať inak, ako tak, že to zahŕňa všetky stránky a aspekty tej veci,“ doplnil. V prípade, že predseda vlády bude na samite EÚ tlmočiť, že SR nepodporuje vojenskú pomoc Ukrajine, bude podľa neho musieť prísť na výbor pre európske záležitosti vysvetliť, prečo sa odklonil od záväzného stanoviska.

V stanovisku sa tiež okrem iného hovorí o tom, že kľúčovým záujmom SR je obnovenie suverenity a teritoriálnej integrity Ukrajiny nad jej všetkými územiami v medzinárodne uznaných hraniciach. Fico bude tiež tlmočiť podporu mierového plánu Ukrajiny, ale aj odsúdenie teroristických útokov hnutia Hamas proti Izraelu a jeho civilnému obyvateľstvu.

Odkaz na balík sankcií proti Rusku

Premiér na zasadnutí parlamentného výboru zároveň deklaroval, že nepodporí odkaz na ďalší balíček sankcií voči Rusku, pokiaľ nebude mať k dispozícii analýzy dosahov na Slovensku. „Ak majú byť nejaké sankcie také, ktoré nás majú poškodzovať, ako nás poškodzovala väčšina sankcií, tak ja nevidím žiadny dôvod podporovať čo i len odkazy,“ doplnil.

Fico na samit EÚ odcestuje vo štvrtok. Lídri EÚ na ňom budú okrem aktuálnej situácie na Ukrajine a Blízkom východe diskutovať aj o migrácii, hospodárstve aj vonkajších vzťahoch. Premiér sa v piatok zúčastní aj na samite eurozóny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko