Na hlavný obsah

R. Mikulec kritizuje spôsob, akým nový minister vnútra odvolal policajného prezidenta Š. Hamrana

Hovorí tiež o prejave primitivizmu a pomstychtivosti.

R. Mikulec kritizuje spôsob, akým nový minister vnútra odvolal policajného prezidenta Š. Hamrana
Na snímke zľava Roman Mikulec, Matúš Šutaj Eštok a Štefan Hamran. Foto: TASR/Dano Veselský, Jakub Kotian, Martin Baumann

Exminister vnútra a poslanec Národnej rady (NR) SR Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia) kritizuje spôsob, akým nový minister Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) odvolal policajného prezidenta Štefana Hamrana. Upozornil, že Hamran mal o tri dni odísť z polície dobrovoľne. Namieta aj to, že šéf rezortu sa s Hamranom v súvislosti s odvolaním ani osobne nestretol.

„Nový minister vnútra si nenašiel čas, ani minútu, ani sekundu, aby si zavolal policajného prezidenta Štefana Hamrana. Aby mu do očí dokázal povedať, aké sú dôvody na jeho odvolanie. Odvolal ho tri dni predtým, ako by Štefan Hamran odišiel zo služobného pomeru príslušníka Policajného zboru sám a dobrovoľne,“ skonštatoval Mikulec. Hovorí tiež o prejave primitivizmu a pomstychtivosti.

Bývalý minister vyzdvihol dlhoročnú službu Hamrana v polícii, aj zvýšenie dôveryhodnosti polície počas jeho pôsobenia. Okamžité odvolanie šéfa polície je podľa neho aj v rozpore s vyjadreniami Šutaja Eštoka o zámere zvýšiť bezpečnosť. Podľa Mikulca malo prísť tiež k zrušeniu pozícií policajných viceprezidentov.

Poslanec Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, Kresťanská únia) kritizoval aj odvolanie splnomocnenca vlády pre národnostné menšiny Lászlóa Bukovszkého. A tiež splnomocnenca vlády pre rómske komunity Jána Hera hneď na prvom rokovaní vlády a bez náhrady. Pýta sa, aký je to signál pre národnostné menšiny, keď vláda radšej nemá žiadnych splnomocnencov, ako by mala doterajších.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko