Na hlavný obsah

Úradníckej vláde sa podarilo zabrániť prepadnutiu stámiliónov z európskych projektov. Regióny by mohli čerpať viac

Dočasná vláda sa snažila naliať viac peňazí do miest a obcí.

Úradníckej vláde sa podarilo zabrániť prepadnutiu stámiliónov z európskych projektov. Regióny by mohli čerpať viac
Na snímke zľava minister financií SR Michal Horváth, predseda vlády SR Ľudovít Ódor a podpredsedníčka vlády SR Lívia Vašáková. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Úradníckej vláde sa podarilo zabrániť prepadnutiu 700 miliónov z európskych projektov. Kľúčové je podľa ministrov aj odborníkov dostať viac peňazí do regiónov. Nová vláda sa tak bude musieť vysporiadať aj s požiadavkami samospráv.

Jednou z priorít dočasnej vlády bolo naliať viac európskych peňazí do miest a obcí. „My stojíme za tým, že oveľa lepšie a efektívnejšie sa dajú eurofondy využívať, keď sčasti o tom rozhodujú regióny,“ vyjadril sa poverený premiér Ľudovít Ódor.

Vláda podporila vznik takzvaných „rád – partnerstiev“. Ich členovia v samosprávnych krajoch, starostovia, primátori ale napríklad aj neziskové organizácie, môžu navrhnúť vlastné projekty, či participovať na tvorbe nových výziev. „Výzvy nie sú dopytové ale participatívne, to znamená, že na ich tvorbe sa zúčastňujú práve tí aktéri, ktorí sú potom aj koneční žiadatelia,“ priblížil predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.

Čerpaniu eurofondov na Slovensku sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulínová.

„Naozaj tie samosprávy, či už sa rozprávame o krajoch alebo obciach, vedia najlepšie, aké sú potreby toho daného územia. Vedia, čo ich ľudia potrebujú a tomu vedia prispôsobiť aj tie investície,“ povedal editor EUROACTIV Slovensko Maroš Koreň.

Možnosti samospráv

V súčasnosti môžu samosprávy čerpať 19 percent objemu peňazí, ktoré nám ponúka európska únia, čo predstavuje viac ako 2 miliardy eur. S novou vládou by sa chceli dohodnúť na tom, že by do samospráv išla až polovica európskych peňazí. „Myslím si, že na tú úroveň tých 50 percent to v tomto programovom období úplne nie je reálne, ale môžem sa mýliť,“ skonštatoval Koreň.

Kľúčový pre samosprávy je aj operačný program Slovensko, z ktorého sa však doteraz čerpalo málo peňazí. Upozornil na to aj kandidát na nového ministra investícií Richard Raši. „Nebola dobre nastavená zmluva s európskou komisiou, ktorá bola taká komplikovaná kvôli nám, nášmu verejnému obstarávaniu, kvôli našej administratívnej kontrole, že tie fondy sa stali takmer nečerpateľnými,“ uviedol Raši.

Vzniknúť by tiež malo 8 krajských centier, ktoré budú poskytovať poradenstvo pri písaní projektov, administratíva by sa mala zjednodušiť. „Musíme odstrániť všetku tú zákonnú byrokraciu, ktorú sme si sami vytvorili a ktorú štát nevyžadoval,“ vyhlásil Raši.

Postupmi, ako dostať väčší balík peňazí z Bruselu do samospráv, sa dočasná vláda inšpirovala v Poľsku či Česku. Podľa analytikov sú tieto kroky správne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika